
Takšno je popolno razmerje za rahle žličnike, potrebujemo pa le tri sestavine in prav nič maščobe.
Tudi ti so popolna klasika, ampak pri njih se pa jedci zares delimo. Nikogar ne poznamo, ki bi bil do tega vprašanja ravnodušen, predmet spotike pa je njihova trdota oziroma mehkost. Nekateri imajo radi take, da se razdrejo že, če jih strogo pogledaš, spet drugi hočejo, da se vsaj sredina žličnika vendarle malo upira žlici, da ga je treba gristi. Po pravilih bi sicer morali biti mehki, da se v ustih takoj razpustijo, a za tiste na drugem bregu Neli Selan in Lea Sterle v postopku omenita, kako do bolj čvrstega rezultata.

Zdrobovi žličniki
Kuhamo za eno kosilo in za štiričlansko družino.
- 1 srednje veliko jajce
- 3 žlice pšeničnega zdroba
- sol
Priprava
1. Jajce razžvrkljamo in ga solimo. Zmesi dodamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati 5–10 minut, da zdrob vpije tekočino.
2. Po tem času znova zmešamo. Če je masa izredno tekoča, dodamo še žličko zdroba, a pazimo, ne sme biti pregosta: če nagnemo skodelico, se morda vseeno še malo premikati. Če želimo bolj trde zdrobove cmoke, dodamo več zdroba, a mešanje bo težje.
3. Žličnike lahko zakuhamo v juho ali osoljeno vodo, pazimo le, da čajno žličko pomočimo v vročo juho ali osoljeno vodo, jo tam držimo 15 sekund in nato zajamemo testo za žličnik. Pri obliki si pomagamo z robom skodelice, sklede, tehniko vsak kmalu osvoji …
4. Kuhamo jih 10 minut, bolj trde pa 15 minut.
Priporočamo še: Kuharske osnove z Neli in Leo: ribana kaša
Fotografija: Svetlana Monyakova/Getty Images