Odprta Kuhinja

Ljubitelji poenostavitev, pozor: To so najbolj preprosti krhki flancati na svetu

Odpri galerijo
A+   A-
Krhki flancati iz dveh sestavin, ki so tako preprosti, poceni in hitri, da sploh ni razloga, da jih ne bi naredili.


Letos je očitno v modi pecivo, v katerem je čim manj sestavin, če sklepamo po izjemnem uspehu, ki so ga na naši spletni strani doživele te miške iz bogate moke (torej take, ki ima že dodan pecilni prašek) in jogurta. Da zaokrožimo temo, smo za vas preskusili še en podoben recept: to so krhki flancati, zgneteni iz (samo) moke in smetane.

So vredni vašega časa?


Da, so. Vendar se tu ne izide s samo dvema sestavinama (plus olje za cvrtje), tako kot se je pri miškah. Tako ocvrti flancati so preveč brez okusa. Da bi recept ostal enako dostopen vsem, tudi neveščim in napol zainteresiranim, smo dodali le še dve sestavini: za dober brizg ruma in dober ščep soli. S tem drobnim popravkom mu ni več kaj očitati: sladkor se namreč doda na koncu. Velja le opomba: v tem testu ni jajc, torej rumenjaka in z njim barve, zato so ocvrti flancati bolj bledi, kot bi pričakovali. Poskusili smo testo iz ostre in gladke moke, pri čemer nam je bila slednja bolj všeč. Ker se gnete le minutko, toliko, da se »žganci« sprimejo, tudi ne razvije glutena, ni gumijasto. Vse je tako, kot mora biti.

Najpreprostejši krhki flancati na svetu  • 250 g gladke moke

  • 200 m sladke smetane

  • dober ščep soli

  • za pol zamaška ruma


Priprava


1. V skledi pomešamo vse sestavine in jih na roke hitro zgnetemo, trajalo bo približno tri minute. Dobimo razmeroma kompaktno testo. Če imamo čas, ga zavijemo v folijo in pustimo pol ure, preden nadaljujemo delo.

2. V večji posodi segrejemo olje za cvrtje, glede na posodo naj ga bo najmanj za dva prsta. Segrejemo ga na podobno temperaturo kot za krofe ali miške, lahko celo malo višjo.

3. Delovno površino dobro pomokamo in razvaljamo testo: čim tanjše bo, tem lepši in lahkotnejši bodo flancati. Razrežemo ga na velikost moške dlani, po sredini naredimo tri ali štiri zareze.

4. Ko je olje segreto tako, da košček testa v kakih desetih sekundah splava na gladino in se napihne, začnemo cvreti. Vsak flancat umetelno prepletemo, preden ga položimo v olje. Ves čas smo zraven, ker so tako tanki, da se hitro ocvrejo.

5. Iz olja jih pobiramo z vilicami, dobro odcedimo in nato položimo na kuhinjsko brisačko, da popije odvečno maščobo. Tople korajžno posujemo s sladkorjem v prahu, pri čemer imamo v mislih, da ga v testu ni nič.
Priporočamo tudi: To je še vedno najbolj priljubljen recept za krofe v Sloveniji (VIDEO)

Naslovna fotografija: Karina Cunder Reščič
Datum Objave: 18.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

krhki flancatikrhki flancati iz dveh sestavinpreprosti krhki flancati

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.