Odprta Kuhinja

Mineštra s piro

Odpri galerijo
A+   A-
Enolončnico, tokrat smo izbrali pirino, obogatimo z na hitro pokuhano blitvo ali špinačo.



Žitarice niso samo za v kruh in testenine, iz njih pripravimo tudi okusne priloge ali pa samostojne jedi, lahko so dodatek k solati ali juhi. Zlasti pozimi, ko so večkrat na jedilniku enolončnice, so nadvse uporabne. V naših krajih je znana jed ričet, ki ga pripravimo iz ješprenja, za zakuho pa lahko uporabimo tudi druga žita, na primer piro.

Žitarice se dobro ujamejo s stročnicami, v kombinaciji z listnato zelenjavo, morda s kosom mesa ali slanine, pa lahko ustvarimo zanimiv in nadvse okusen in nasiten obrok. Enolončnici dodamo blitvo ali špinačo, ki ju tik pred koncem samo na hitro pokuhamo.

Sestavine (za 4 osebe)


- 1 skodelica pire
- 1 manjša pločevinka fižola
- 4 listi blitve ali špinače
- 2 paradižnika ali 3 žlice mezge
- 1 čebula, 2 stroka česna
- olje, sol, poper
- šopek peteršilja, bazilika

Priprava


1. Piro namočimo čez noč in jo na tri četrtine skuhamo v osoljeni vodi. Čebulo in česen nasekljamo in svetlo prepražimo na olju. Dodamo na drobne kocke narezan paradižnik ali mezgo ter baziliko in dušimo še nekaj minut.

2. Dodamo piro in zalijemo z vodo, da je jed pokrita za prst. Kuhamo deset minut. Dodamo narezano blitvo ali špinačo in fižol, solimo in popramo ter kuhamo še pet minut. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

3. Enolončnico lahko obogatimo s koščki slanine ali klobase.

Besedilo: A.K.
Fotografija: Thinkstock

Poizkusite še: Piščanec v gorčični omaki z mlinci

Datum Objave: 8.1.2018 ob 07:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: