Odprta Kuhinja

Narastek z mortadelo, jajci in sirom

Narastek iz starega kruha
Odpri galerijo
A+   A-
Razni narastki, sladki ali slani, so zares najbolj preprost in hkrati okusen način, da porabimo vse mogoče, kar bi lahko zastaralo v hladilniku.Ta narastek je bil pri nas rezultat tega, da je nekdo po pomoti naročil iz trgovine 300 g mortadele (v teh časih!), vedno se najde kak kos sira, ker ga imamo radi, pa zrnatega, ki ga dodajamo v vse mogoče jedi. Kruh je bil tudi domač – in ob vsej ljubezni, s katero ga dajemo v pečico, niti koščka ne pustimo, da propade.

Sestavine  • 300 g starega kruha

  • 4 jajca, lonček zrnatega sira, 50 + 50 g sira po izbiri

  • 300 g poljubne salame (mortadele)

  • pribl. 1 dl mleka

  • nekaj kosmov masla

  • posip

  • svež peteršilj


Priprava


1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

2. Star kruh narežemo: polovico na tanke rezine, drugo polovico na kocke. Kocke stresemo v posodo. Dodamo zrnati sir in naribamo še približno polovico sira, ki ga imamo na voljo, na manjše koščke narežemo še mortadelo ali poljubno salamo, ki smo jo našli v hladilniku, ubijemo 4 jajca in silovito pomešamo, da se vse sestavine zares enakomerno prerazporedijo. Če je salama močnega okusa, nam ni treba soliti ali poprati, sicer to naredimo zdaj.

3. Pripravimo model velikosti okoli 25 x 20 cm: z rezinami kruha, ki smo jih prihranili, obložimo dno modela. Na to podlago razporedimo nadev z jajci, sirom in salamo ter pogladimo. Po vrhu naribamo preostanek sira in polijemo z mlekom ter model nekoliko stresemo, tako se bo mleko počasi razporedilo med sicer gost nadev in namočilo kruh.

4. Narastek porinemo v pečico in pečemo približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se sir, ki je na vrhu, lepo raztopi in hrustljavo porumeni.
Opomba: Če smo imeli kruh, ki je bil zares trd, dodamo več mleka, da ga zmehča, če je bil kruh star kak dan, dva, pa manj, ker bo še mehak.

Priporočamo še: VIDEO: Jajca v luknji na toplih sendvičih
Datum Objave: 27.3.2020 ob 09:03

Več iz te teme:

jajcanarastekmortadela

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.