Nordijsko srce

Odpri galerijo
A+ A-
Klasika iz zakladnice skandinavske kulinarike. Potrebujete pekače primerne oblike, zagotavljamo pa, da boste ta recept odslej uporabljali ves čas, tudi v navadnih.
Sestavine
- 150 g rženega kruha, najbolje od prejšnjega dne
- 150 g lešnikov
- 6 jajc
- 200 g sladkorja (nerafiniran rjavi trsni sladkor)
- 50 g kakava v prahu
- žlička pecilnega praška
Nadev
- 250 g sladke smetane za stepanje
- 6 žlic marmelade črnega ali rdečega ribeza
- 50 g temne čokolade za okras (lahko izpustimo ali dodamo kakšne druge jedilne okraske)
- drobtine za pekač
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo manjše pekače.
2. Kruh v blenderju zmeljemo skupaj z lešniki.
3. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg.
4. Rumenjake stepamo s sladkorjem, da narastejo in spremenijo barvo.
5. V skledo dodamo zmlet kruh z lešniki, sladkor, rumenjake, pecilni prašek in kakav ter premešamo, dodamo beljake in spet narahlo zmešamo.
6. Pekače naoljimo in natančno potresemo drobtine na vse stranice, nato jih napolnimo do centimeter pod robom.
7. Pečemo 17–20 minut, nato pecivo ohladimo.
8. Stepemo smetano, da postane kompaktna, čokolado naribamo.
9. Prvo pecivo premažemo z ribezovo marmelado, dodamo smetano in pokrijemo z drugim pecivom, ki ga premažemo s smetano ter po želji okrasimo z naribano čokolado.
Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 12.2.2019 ob 11:02