Obrnjen hruškov kolač
A+ A-
Hruške, cimet, lešniki in kakav.
Za tortni model 18 cm ali 5–6 manjših modelčkov.
Sestavine
- 5 manjših hrušk, 30 g rjavega sladkorja
- 100 g masla, 125 ml mleka, jajce, 80 g kisle smetane
- 80 g bele moke, 80 g drobno mletih lešnikov
- žlička soda bikarbone, pol žličke cimeta, pol žličke pimenta
- 15 g grenkega kakava v prahu, 110 g sladkorja
Priprava
1. Modelčke premažemo z maslom. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
2. Hruške olupimo, razrežemo na polovico, odstranimo peške in muho. Vsako polovičko povaljamo v rjavem sladkorju in na vroči ponvici karameliziramo, da se zlato rjavo zapeče.
3. Po eno karamelizirano hruško položimo v pomaščen modelček. (Če boste uporabljali tortni model, jih zlagate v krog.)
4. Na preostanku karameliziranega sladkorja stopimo približno 10 g masla in z njim prelijemo hruške v modelčkih.
5. V drugo kozico vlijemo mleko in preostanek masla ter segrejemo le toliko, da se maslo stopi. Dodamo jajce in dobro premešamo.
6. V drugi posodi med seboj dobro zmešamo vse suhe sestavine, jim dodamo kislo smetano in prilijemo mleko z jajcem. Z metlico sestavine med seboj dobro premešamo in zmes vlijemo v modelčke s hruško. Napolnimo do treh četrtin.
7. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 do 50 minut oz. toliko časa, da ko v kolač zabodemo leseno paličico, ostane suha.
8. Pečene kolačke postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda ali sladko smetano.
Besedilo in kuharija: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografija: www.jagababa.si
Poskusite še: Semifreddo s hruško
Datum Objave: 3.10.2017 ob 14:10