Ocvrta cvetača

Ne zavijte z očmi – pripravljena je hitro!

Priprava: 5 minut; čas cvrtja skupaj: približno 15 minut.

Sestavine

– lepa večja cvetača
– 3 jajca
– mleko ali voda
– 250 g moke
– pol žličke soli
– maščoba za cvrtje

Priprava

1. V posodo damo jajca, moko, sol in počasi prilivamo mleko. Dobiti moramo gladko testo, kakor za palačinke, le da precej gostejše. Pustimo, da počiva in se še malo zgosti.

2. Cvetači odstranimo liste in stržen, socvetja pa narežemo na mala »drevesca«. Maščobo v širšem loncu ali v fritezi segrejemo.

3. Zdaj preverimo, če je jajčna zmes primerna za cvrtje, in sicer v zmes potopimo kos cvetače, povsem potopimo, da se testo lepo oprime vseh (!) delov cvetače, in jo dvignemo. Testo mora lepo ostati na cvetači, nikar odtekati z nje, dovolimo le nekaj težkih kapelj, ki stečejo nazaj v posodo. Če je testo preredko, vmešamo malo moke, pregostemu testu pa dodamo malo mleka.

4. Ko je maščoba primerno segreta, v testo potapljamo koščke cvetače in jih previdno polagamo v vroče olje. Ocvremo po eni strani, obrnemo in do konca ocvremo, da dobimo lepo rjavo barvo. Približno 3 minute bo dovolj za eno serijo.

5. Vzamemo iz olja, odcedimo na mrežici in preložimo na krožnik s prtičkom. Ponudimo kot glavno jed z veliko skledo endivije in radiča s toplo popečeno slanino.

6. Različica: Namesto mleka uporabite navadno/mineralno vodo, lahko tudi gazirano vodo ali pivo. Če želite še bolj mehurčkast ovoj, testu dodajte ščep pecilnega praška. Bi se še malo igrali? V testo dodajte nariban sir – v tem primeru je treba več previdnosti pri cvrtju. Najverjetneje se bo olje bolj penilo in cvrčalo.

Opomba: Kalorij bo v tem obroku vsekakor dovolj. Če sumite, da bodo nekateri še vedno lačni, jim pred tem ponudite lahko juhico, na primer ostanek nedeljske juhe ali lahko blitvino juho.
Nasvet: Vem, da si mislite, kako je takšna cvetača trda, ker je nisem prej blanširala. Napaka. Je lepo in ravno prav zmehčana, da med cvrtjem ne razpada. Še več! Popije tudi manj olja!
Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed