Ocvrti lignji

Zagotovljeno mehki.

Ocvrti (frigani) kalamari so potuhnjeno preprosti. Ta legendarna jed namreč sestoji le iz lignjev in začinjene moke, njihova kuha pa je še najbolj ajnfoh – potrebna je le kratka kopel v vročem olju. Po teoriji bi morali biti vedno za vse lovke obliznit dobri, pa je tudi v praksi tako? Žal ne – domači frigani lignji so na slabem glasu, ker se radi spremenijo v neokusno gumijaste obročke, ki so še najbolj primerni za pomiritev kakega hiperaktivnega terierja. Nekateri krivijo čas cvrenja, drugi svežino lignjev, tretji poskušajo žalostno teksturo skriti pod težko panado z jajcem. Zajec spet tiči v šporgetu – da so ocvrti lignji mehki, hrustljavi in sočni, morata biti čas cvrenja in temperatura olja optimalna, kar pa je v domači kuhinji težko ujeti. Lignji so namreč bogati z beljakovinami, ki skrbijo za strukturo v živilih, ob predolgi ali neprimerni toplotni obdelavi pa se zaradi tega užaljeno skrčijo v žvečljivo gmoto. Prvi korak do mehkih friganih kalamarov je torej preudarno cvrenje. Tu pa se nisva ustavila in sva jih prepričala v ekstra mehkobo z mariniranjem v pinjencu. S tem beljakovine razgradimo že pred cvrenjem. Za hrustljavost tokrat poskrbi le moka, zmešana s prgiščem začimb.

Sestavine

– 1 kg očiščenih lignjev
– 500 g pinjenca

Panada
– 200 g bele gladke moke
– žlička soli
– 2 žlički česna v prahu
– žlička sladke rdeče paprike

Priprava

1. Mariniranje: lignje narežemo na kolobarje, lovke pustimo cele. Če so lignji večji, naj bodo kolobarji široki 1 cm, drugače 1,5–2 cm.

2. V skledo zlijemo pinjenec in vanj potunkamo narezane lignje.

3. Skledo pokrijemo in jo za 3 ure postavimo v hladilnik.

4. Paniranje: moko, česen v prahu, sol in sladko rdečo papriko zmešamo v globokem krožniku.

5. Lignje stresemo v večje cedilo in jih nekajkrat potresemo, da se znebimo odvečnega pinjenca.

6. Pograbimo pest zmehčanih mehkužcev in jih zalučamo v moko.

7. Razmetavamo jih po krožniku in mrcvarimo, dokler niso vsi popolnoma prekriti z moko.

8. Zagrabimo jih in vržemo v čisto in suho cedilo. Stresamo ga, da odstranimo odvečno moko.

9. Cvrenje: v visoko posodo natočimo za 2–3 prste olja za cvrtje. Postavimo jo na srednje močan ogenj in počakamo, da se olje segreje do približno 180 stopinj. Če vržemo lovko v olje, mora takoj zaživeti, ne sme pa se ji zmešati.

10. V olje nežno zvrnemo pest ali dve pomokanih lignjev, nikakor pa ne smemo s količino pretiravati. Drugače bi temperatura olja lahko drastično padla in lignji ne bi bili tako hrustljavi.

11. Po 1–2 minutah bodo dobili zlato rjavo barvo, kar je znak, da so nared!

12. S penovko jih poberemo iz olja in stresemo na krožnik, obložen s papirnatimi kuhinjskimi brisačami.

13. Kdo bi si mislil, da pod hrustljavo in okusno panado tiči nežen in mehek ligenj?

Poizkusite še: Klasična paradižnikova omaka, ki jo mora znati skuhati prav vsak
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana