Ocvrto svinjsko mleto meso z baziliko in čilijem (pad krapow moo saap)
A+ A-
Neverjetno priljubljena jed, ki je vedno na meniju tajskih restavracij po svetu.
Narejena je v vročem voku s svežimi listi tajske svete bazilike, svežim čilijem, svinjino, sojino in ostrigino omako ter malo sladkorja. Mleto, mastno svinjsko meso se lepo ujame z jasminovim rižem, ki tvorita izpopolnjeno jed. Pogosto ima za prilogo ocvrto jajce, vendar pa to ni obveza. Večina Tajcev, ki obožujejo to jed, si jo privoščijo z veliko čilija.
Pomen besede phat kaphrao (tajsko: ผัด กะเพรา, izgovorjeno [pʰàt kā. Pʰrāw]: pomeni sveta bazilika, ki je tudi bistvena sestavina te recepture.
Sestavine
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 šalotka ali čebulica (tanko narezana)
- 3 stroki česna (na drobno narezan)
- 3 tajske čilije (po želji) in tanko narezane
- 200 g mlete svinjine
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 žlica ribje omake
- 1 žlica lahke sojine omake
- 2 žlički temne sojine omake
- 2 žlički ostrigine omake
- ⅓ skodelica piščančje juhe z nizko vsebnostjo natrija ali vode
- 5-10 listov svete bazilike
- 1 jajce
Priprava
1. V vok, ki smo ga postavili na srednje močan ogenj, dodamo olje, šalotko ali čebulico in česen ter pražimo 3 minute. Dodamo čili in pražimo še kakšno minuto. Povečamo moč štedilnika na visoko stopnjo ter dodamo mleto svinjino. Pražimo, da se lepo hrustljavo zapeče.
2. Nato dodamo sladkor, ribjo omako, sojino omako, temno sojino ter ostrigino omako. Mešamo še eno minuto ter v vok dodamo še juho ali vodo ter počakamo, da tekočina povre.
3. Na koncu dodamo še sveto baziliko, pražimo nekaj sekund in odstranimo z ognja.
4. Postrežemo s kuhanim jasminovim rižem in jajcem (po želji), katerega predhodno ocvremo v voku na nekaj žličkah olja.
Jed se lahko dobi v restavracijah Chutys (Slovenska cesta, BTC Ljubljana, Kongresni trg, Europark Maribor, kmalu pa tudi v Aleji Šiška), v času koronavirusa pa se jih naroči prek dostave Wolt in eHrana.
Datum Objave: 24.4.2020 ob 13:04