Odprta Kuhinja

Odlično kosilo: ratatouille iz pečice s kuskusom

Odpri galerijo
A+   A-
Jajčevci na način, kot so našli mesto v menda najbolj pravi filmski različici slavne in tradicionalne francoske jedi ratatouille, ki pa jo lahko vsak prilagodi svojemu okusu.


Jed ima najbolj pristen okus s svežim paradižnikom, ki ga na kocke narezanega podušimo in zatem prestavimo v model. Kogar motijo olupki, naj vsak paradižnik pred dušenjem na spodnjem delu križno zareže, nabode na vilice, za nekaj sekund potopi v krop in nato olupi.

Ratatouille iz pečice s kuskusom, zelena solata s sirom in fižolom


Sestavine za 4 osebe.

  • pol čebule

  • skodelica pretlačenega vloženega paradižnika (pire)

  • 1 večja bučka

  • 1 rdeča paprika

  • 1 rumena poletna buča

  • 1 jajčevec

  • 2 stroka česna

  • nekaj stebel svežega timijana

  • 2 žlici oljčnega olja

  • sol, poper

  • 250–300 g kuskusa


Solata

  • zelena solata

  • 100 g poltrdega sira

  • manjša pločevinka kuhanega fižola

  • sol, olje, kis


Priprava


1. Čebulo drobno sesekljamo, česen na tanko narežemo. Pečico segrejemo na180–200 stopinj.

2. Na dno ovalnega modela za peko namažemo paradižnikov pire, potresemo s čebulo, česnom, soljo, poprom in žlico oljčnega olja. Premešamo.

3. Jajčevcu, bučkama in papriki odrežemo konce in jih z ostrim nožem narežemo na tanke rezine. Naložimo jih v model od roba proti sredini. Na koncu vse poškropi-mo z oljčnim oljem, solimo, popramo in potresemo s timijanovimi lističi.

4. Zdaj odrežemo ravno pravšnji kos papirja za peko in z njim pokrijemo zelenjavo. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 40 minut, da se zelenjava zmehča in paradižnikova omaka (še) brbota okoli nje.

5. Medtem zakuhamo kuskus v slan krop, premešamo, pokrijemo in odstavimo.

6. Solato očistimo, sir narežemo na kocke, vse stresemo v skledo, dodamo fižol in zabelimo.
Različica: Namesto kuskusa izberemo testenine, polento, riž ali le kos kruha. Jed dobi poseben značaj, če med paradižnik dodamo črne oljke.

Priporočamo še: Njoki po sorentinsko: božansko kosilo, ki nas vedno spomni na poletje (VIDEO)

Naslovna fotografija: Mizina/Getty Images
Datum Objave: 31.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

kosilojajčevciratatouille

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.