Odlično kosilo: ratatouille iz pečice s kuskusom

Jajčevci na način, kot so našli mesto v menda najbolj pravi filmski različici slavne in tradicionalne francoske jedi ratatouille, ki pa jo lahko vsak prilagodi svojemu okusu.

Jed ima najbolj pristen okus s svežim paradižnikom, ki ga na kocke narezanega podušimo in zatem prestavimo v model. Kogar motijo olupki, naj vsak paradižnik pred dušenjem na spodnjem delu križno zareže, nabode na vilice, za nekaj sekund potopi v krop in nato olupi.

Ratatouille iz pečice s kuskusom, zelena solata s sirom in fižolom

Sestavine za 4 osebe.

  • pol čebule
  • skodelica pretlačenega vloženega paradižnika (pire)
  • 1 večja bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena poletna buča
  • 1 jajčevec
  • 2 stroka česna
  • nekaj stebel svežega timijana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 250–300 g kuskusa

Solata

  • zelena solata
  • 100 g poltrdega sira
  • manjša pločevinka kuhanega fižola
  • sol, olje, kis

Priprava

1. Čebulo drobno sesekljamo, česen na tanko narežemo. Pečico segrejemo na180–200 stopinj.

2. Na dno ovalnega modela za peko namažemo paradižnikov pire, potresemo s čebulo, česnom, soljo, poprom in žlico oljčnega olja. Premešamo.

3. Jajčevcu, bučkama in papriki odrežemo konce in jih z ostrim nožem narežemo na tanke rezine. Naložimo jih v model od roba proti sredini. Na koncu vse poškropi-mo z oljčnim oljem, solimo, popramo in potresemo s timijanovimi lističi.

4. Zdaj odrežemo ravno pravšnji kos papirja za peko in z njim pokrijemo zelenjavo. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 40 minut, da se zelenjava zmehča in paradižnikova omaka (še) brbota okoli nje.

5. Medtem zakuhamo kuskus v slan krop, premešamo, pokrijemo in odstavimo.

6. Solato očistimo, sir narežemo na kocke, vse stresemo v skledo, dodamo fižol in zabelimo.

Različica: Namesto kuskusa izberemo testenine, polento, riž ali le kos kruha. Jed dobi poseben značaj, če med paradižnik dodamo črne oljke.
Priporočamo še: Njoki po sorentinsko: božansko kosilo, ki nas vedno spomni na poletje (VIDEO)

Naslovna fotografija: Mizina/Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana