Pečen svinjski file s kraško panceto in slivovim čatnijem
A+ A-
Utelešena eleganca za štiri do šest gostov.
Sestavine
File
- vejica rožmarina, timijan, šetraj, origano, majaron, janež (provansalske začimbe) ali začimbe po izbiri
- 2 žlici oljčnega olja, 2 svinjska fileja
- sol, poper, približno 16 dolgih rezin pancete
Slivov čatni
- 6 suhih sliv, žlica oljčnega olja, žlica gorčičnih semen
- večja čebula, 3 stroki česna, pol skodelice rjavega sladkorja
- četrt skodelice jabolčnega kisa, poper, list lovorja, sol
- 2 žlički nastrganega svežega ingverja ali svežega hrena
Priprava
1. Za slivov čatni najprej narežemo čebulo in jo v kozici popražimo na malo olja. Dodamo sladkor, kis, strt česen, gorčična semena, ingver ali hren, vse začimbe in pol skodelice vode. Nad šibkim ognjem kuhamo 2 minuti, ravno toliko, da suhe slive narežemo na manjše kose.
2. Vmešamo slive in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 20 minut.
3. Medtem se lotimo mesa. Vsa zelišča grobo sesekljamo ali osmukamo z vejic. V posodici jih pomešamo z oljem.
4. Na delovni površini razgrnemo folijo za živila, nanjo položimo polovico rezin pancete, ki naj se malce prekrivajo. Meso previdno položimo na panceto, popramo in po celotni površini premažemo s polovico pripravljenih zelišč.
5. Privzdignemo folijo, panceto previdno (brez folije!) ovijemo okoli prve svinjske ribice in privežemo s kuhinjsko vrvico. Ponovimo še z drugim kosom mesa.
6. Pečico nastavimo na žar (z ventilacijo) in vklopimo na 230 stopinj. Pripravimo še pekač in praznega vstavimo v pečico, da se ogreje.
7. Široko ponev pristavimo in v vročo položimo meso, ki ga previdno le na kratko opečemo z vseh strani. Meso prestavimo v segret pekač in porinemo v vročo pečico za 15 do 20 minut oziroma toliko, da meso v sredini doseže 62 stopinj.
8. Pečeno meso vzamemo iz pečice in za 10 minut pokrijemo z aluminijasto folijo, da se mesni sok znova razporedi po njem. Ponudimo narezano na rezine s toplim slivovim čatnijem in krompirjevim pirejem ali katero drugo preprosto prilogo.
Priporočamo: Svinjska pečenka s slivovo omako in skutnimi štruklji
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 13.12.2018 ob 11:12