Svinjska pečenka s slivovo omako in skutnimi štruklji

Krepka glavna jed, odlična za nedeljsko ali praznično kosilo.

Sestavine

  • 1 kg svinjskega vratu brez kosti
  • začimbe: sol, poper, lovor, timijan, cimet, muškatni orešček
  • maščoba za pekač, 100 g vlečenega testa
  • 500 g skute, 100 g kisle smetane
  • 2 jajci (rumenjak in beljak posebej)
  • 50 g suhih sliv
  • 1 dl belega vina

Priprava

1. Pečenka: svinjski vrat nasolimo, vtremo še druge začimbe in položimo v namaščen pekač. Pečemo približno uro na temperaturi 180 stopinj.

2. V tem času pripravimo štruklje: skuto prepasiramo, dodamo kislo smetano in rumenjaka ter začimbe (sol, poper, muškatni orešček) in dobro premešamo. Iz beljakov stepemo sneg in rahlo vmešamo v skutno zmes.

3. Vlečeno testo razvijemo, pokapamo z maščobo (olje ali raztop­ljeno maslo) in nanesemo nadev.

4. Štrukelj zvijemo, položimo na prozorno folijo in ga vanjo zavijemo tako, da na koncih naredimo vozel.

5. Kuhamo na sopari 30 minut, pustimo počivati 5 minut, odvijemo in postrežemo.

6. Omaka: suhe slive narežemo in namočimo v vinu vsaj za pol ure. Naravni omaki pečenke, ki se je natekla v pekač, dodamo namočene slive z vinom vred in dušimo 20 minut. Če je omaka preredka, jo zgostimo s koruznim škrobom.

7. Pečenko pustimo počivati 10 minut, nato jo narežemo in postrežemo s štruklji in omako.

Priporočamo še: Preprosto kosilo: File trske v škrniclju

Recept: Trnulja
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana