Odprta Kuhinja

Pečen tunov file s paradižnikovo solato

A+   A-
Iz sveže tunine.Priprava: 5 minut.

Sestavine


- 4 za dober prst debeli zrezki sveže tunine
- olje za peko
- sol, poper

Priprava


1. Zrezke tunine oplaknemo, dobro osušimo s servieto in prihranimo.

2. Ponev namastimo in segrejemo.

3. Zrezke tunine položimo na segreto ponev in jih pečemo po 2 minuti na vsaki strani.

4. Pečene posolimo, začinimo s sveže mletim poprom iz mlinčka, nato preložimo na krožnik. Ponudimo jih s paradižnikovo solato s popečenimi kruhki po gosti juhi iz bučk.
Nasvet: Verjetno vas mika, da bi zrezke pekli dlje, češ saj po 4 minutah še ne morejo biti dovolj pečeni. Nikar! Le tako pečeni in ne dlje bodo sočni, drugače žal le »žaganje«, ki ga je težko prežvečiti. Že moji na fotografiji so morda za poznavalce malce prepusti ...

Različica: Tunine zrezke lahko pred peko 4–5 ur marinirate v hladilniku v limonovem soku, vinu in začimbah. Po mariniranju jih vzemite iz hladilnika in pustite približno pol ure na sobni temperaturi, da se ogrejejo. Tako bodo lepše in hitreje pečeni.

Namig: File tunine je včasih težko dobiti; namesto tega vzemite file palamide, v skrajnem primeru file lososa.

Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 29.5.2018 ob 07:05

Več iz te teme:

tunov file

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.