Odprta Kuhinja

Pecivo s kavo in bananami brez peke

A+   A-
Salamensko dober okus.


Sestavine


- keksi petit beurre
- skuhana močna črna kava brez sladkorja
- stepena sladka smetana
- domača, čim manj sladkana marelična marmelada
- zelo zrele banane
Priporočamo še: Pecivo brez peke: kocke z arašidovim maslom

Priprava


1. Skuhamo in malo ohladimo lonec kave.

2. V kavo namočimo vsak piškot posebej in ga takoj položimo drugega ob drugega na dno pekača.

3. Ko je plast cela, jo namaženo z marelično marmelado in nanjo na gosto (drugega ob drugega) polagamo približno 3 mm debele kolobarčke banan.

4. Ko je celotna plast končana, premažemo s stepeno sladko smetano.

5. Zložimo 2–3 plasti, končamo s plastjo namočenih piškotov in premazom iz sladke smetane.

6. Pecivo mora nujno odstati vsaj nekaj ur na hladnem (če ga hranimo v hladilniku, ga je treba dati na sobno temperaturo vsaj uro prej, kot ga nameravamo postreči, drugače je prehladno in ne razvije okusa).
Opomba: Če imamo radi zelo sladko pecivo, stepeno sladko smetano osladimo, sicer je dovolj, če ji dodamo le vaniljev sladkor.

Koristen nasvet: Zelo dobro (pravzaprav najboljše) je naslednji dan, vendar takrat zgornja plast smetane ni več najlepša na pogled. To plast smetane tako raje dodamo tik pred serviranjem.

Poizkusite še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Nostalgičen recept Ivane Vidic iz Malečnika
Fotografija: Igor Zaplatil
Datum Objave: 6.2.2019 ob 07:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: