Odprta Kuhinja

Pica brez kvasa

Odpri galerijo
A+   A-
Pica, ki ne kvasi neumnosti!


Ko nas zagrabi huda potreba po bogati domači pici, nas običajno nič ne ustavi. Zna se pa zgoditi, da nas ravno v ključnem trenutku preseneti akutno pomanjkanje kvasa in tako ostanemo praznih rok. Tudi za to zadrego imava v svojem repertoarju priročen trik – namesto kvasa v testo zamesimo pecilni prašek, ki ima napihovanje testa v mezinčku. Ker vzhajanje pri nekvašenem testu ni potrebno, se s pico gostimo še hitreje kot pri testu s kvasom.

Sestavine


- 500 g moke
- zavitek pecilnega praška
- žlička soli
- žlica oljčnega olja
- 250 ml vode

Nadev

  • paradižnikova mezga

  • tunina

  • mocarela

  • čebula

  • rukola


Priprava


1. Sestavine za testo zmešamo in zgnetemo. Dobljeno kepo pustimo pičlih 15 minut, da si odpočije, nakar jo razpolovimo in oblikujemo v dve pici poljubne velikosti in debeline.

2. Obložimo si ju seveda po trenutnem navdihu. Midva sva dotično obarvala morsko – nanjo sva poleg paradižnikove omake vrgla še odcejeno tunino, mocarelo, čebulo, po peki pa še rukolo.

3. Robove testa lahko narahlo premažemo z oljčnim oljem, da se bodo lepo obarvali.

4. Načičkano pico zalučamo v pečico, razkurjeno na 250 stopinj. Tam naj čaka 8–12 minut, odvisno od debeline testa.

5. Pečeno testo je mehko, prožno in predvsem okusno. Najlepše pa je, da se taka pica skotali iz naših misli na krožnik v pičle tri četrt ure.

Kdaj je smiselno uporabljati kvas in kdaj druga sredstva za dvigovanje testa?


Kvas in droži uporabimo, ko težimo k pošteno vzhajanemu testu, ki ga je mogoče lepo oblikovati in ima specifično kruhast okus. Sodo bikarbono izberemo, ko je v receptu kakšna kisla sestavina (npr. jogurt, pinjenec, limona ...), saj med njima steče kemijska reakcija, pri kateri nastajajo mehurčki s CO2.

Pecilni prašek vsebuje sodo bikarbono in suho kislo komponento, reakcija pa poteka v dveh delih – ko dodamo tekočino in ko se dvigne temperatura (v pečici). Uporabljamo ga takrat, ko nimamo potrpljenja, seveda pa je nepogrešljiv pri nekaterih biskvitih.
Poizkusite še: Medeni drobljenec z nektarinami

Recept in fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 5.12.2022 ob 06:12

Več iz te teme:

picaMidva kuhavabrez kvasa

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.