Pica brez kvasa
Odpri galerijo
A+ A-
Pica, ki ne kvasi neumnosti!
Sestavine
- 500 g moke
- zavitek pecilnega praška
- žlička soli
- žlica oljčnega olja
- 250 ml vode
Nadev
- paradižnikova mezga
- tunina
- mocarela
- čebula
- rukola
Priprava
1. Sestavine za testo zmešamo in zgnetemo. Dobljeno kepo pustimo pičlih 15 minut, da si odpočije, nakar jo razpolovimo in oblikujemo v dve pici poljubne velikosti in debeline.
2. Obložimo si ju seveda po trenutnem navdihu. Midva sva dotično obarvala morsko – nanjo sva poleg paradižnikove omake vrgla še odcejeno tunino, mocarelo, čebulo, po peki pa še rukolo.
3. Robove testa lahko narahlo premažemo z oljčnim oljem, da se bodo lepo obarvali.
4. Načičkano pico zalučamo v pečico, razkurjeno na 250 stopinj. Tam naj čaka 8–12 minut, odvisno od debeline testa.
5. Pečeno testo je mehko, prožno in predvsem okusno. Najlepše pa je, da se taka pica skotali iz naših misli na krožnik v pičle tri četrt ure.
Kdaj je smiselno uporabljati kvas in kdaj druga sredstva za dvigovanje testa?
Kvas in droži uporabimo, ko težimo k pošteno vzhajanemu testu, ki ga je mogoče lepo oblikovati in ima specifično kruhast okus. Sodo bikarbono izberemo, ko je v receptu kakšna kisla sestavina (npr. jogurt, pinjenec, limona ...), saj med njima steče kemijska reakcija, pri kateri nastajajo mehurčki s CO2.
Pecilni prašek vsebuje sodo bikarbono in suho kislo komponento, reakcija pa poteka v dveh delih – ko dodamo tekočino in ko se dvigne temperatura (v pečici). Uporabljamo ga takrat, ko nimamo potrpljenja, seveda pa je nepogrešljiv pri nekaterih biskvitih.
Poizkusite še: Medeni drobljenec z nektarinami
Recept in fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 5.12.2022 ob 06:12