Piščanec po kijevsko

Če v piščančje prsi dodamo maslo s peteršiljem in jih ocvremo, dobimo to priljubljeno ukrajinsko jed.

Po receptu Karine iz Harkova, ki se je pridružila projektu U’krhki, v katerem se povezujejo prostovoljke iz Kranja in okolice ter begunke iz Ukrajine.

Spoznajte U’krhke, ukrajinsko-slovensko zgodbo, ki je tesno povezana s kulinariko in nastaja na Gorenjskem. Ta teden kuhamo in se učimo z njimi.

Kuhamo za 4 osebe.

Sestavine

  • 2 kosa piščančjih prsi
  • 140 g masla
  • 30 g svežega peteršilja
  • 2 jajci
  • 1 dl mleka
  • 60 g moke
  • 250 g drobtin
  • 3 dl rastlinskega olja
  • manjši šopek peteršilja (ki ga na drobno nasekljamo)
  • sol

Priprava

1. Vsak piščančji file razrežemo po dolgem na dva dela (kot da bi, denimo, prerezali torto). Tako dobimo 4 kose mesa.

2. V maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, vmešamo nasekljan peteršilj in sol. Zmes razdelimo na štiri dele in na kratko ohladimo v hladilniku.

3. Nato damo na vsak kos mesa en del zeliščnega masla, meso pa dobro zvijemo (kot rulado) in postavimo v zamrzovalnik za 10–15 minut.

4. V skledici stepemo jajca z mlekom. Vsak zrezek najprej povaljamo v moki, nato v jajčni mešanici, zatem v drobtinah, nato spet v jajčni mešanici in še enkrat v drobtinah.

5. V cvrtnik (ali globoko ponev) vlijemo olje in ga segrejemo. Hkrati segrejemo pečico na 200 stopinj Celzija. Zvitke cvremo do zlato rjave barve (približno 5 minut), nato jih preložimo v pekač in prestavimo v ogreto pečico za 10 minut.

6. Preden postrežemo, piščanca po kijevsko položimo na krožnik, pokrit s papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo.

Priporočamo še: Torta z bezgom in grškim jogurtom (noro dobra)

Naslovna fotografija: AlexPro9500/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana