Pljukanci s tartufi
A+ A-
Istrska klasika.
Sestavine
- 500 g gladke moke
- 250 g vrele vode, sol, olje
Omaka
- 2 rumenjaka, 30 g sladke smetane
- 50 g naribanega zorjenega kravjega sira
- oljčno olje s tartufi
- 25 g tartufa, črnega ali belega
Priprava
1. Na deski iz moke naredimo kupček in posolimo.
2. Na sredini naredimo jamico. Počasi prilivamo vodo in mešamo z vilicami: ko ne gre več z vilicami, gnetemo naprej z rokami, da dobimo gladko testo.
3. Testo mora potem počivati vsaj 45 minut.
4. Od testa trgamo za lešnik velike koščke in jih med dlanmi oblikujemo v tanke in dolge svaljke.
5. Kuhamo jih 6 minut v vreli slani vodi, odcedimo. Nekaj vode od kuhanja prihranimo, ponavadi pride prav pri omaki.
6. Za omako vse sestavine zmešamo v skledici, po potrebi prilijemo malo slanega kropa, da bo čim bolj kremasto.
7. Omako prelijemo po vročih pljukancih.
8. Nazadnje še veliki finale: s posebnim nožem na pljukance dramatično naribamo pravi tartuf: črnega, še bolje belega!
Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi
Recept: Marko Gorela, Kužina
Fotografija: Lovro Rozina, Vida Dimovska
Datum Objave: 14.2.2019 ob 07:02