Pohane šnite: stara jed naših babic v poletni izvedbi

Vrtovi so polni borovnic, ribeza, malin in jagod, s katerimi lahko izboljšamo priljubljeno poslastico. Tako bodo pohane šnite bolj sveže in še bolj slastne.

So tudi vas babice naučile, kako na najbolj okusen način porabiti star kruh? Ni ga boljšega od pohanih šnit (ocvrtih kruhovih rezin), še toplih, znotraj kremastih in posutih s sladkorjem. Tega bomo tokrat nadomestili kar s sadno omako iz svežega jagodičevja. Kraljevski zajtrk, brunch ali popoldanski posladek, ki mu ni para!

Priprava 10 minut, čas cvrenja 10–15 minut.

Pohane šnite z jagodičevjem

  • 12 rezin dan ali dva starega kruha
  • 3 jajca
  • 1 dl mleka
  • 2 žlici olja za cvrenje in žlica masla
  • 350 g mešanega jagodičja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • med ali sladkorni sirup

Priprava

1. V širšem krožniku razžvrkljamo jajca in jih zmešamo z mlekom.

2. Pripravimo ponev in v njej raztopimo maslo, nato ga prelijemo v skodelico in pomešamo z oljem.

3. Rezine kruha pomočimo v jajčno zmes in postopoma ocvremo v segreti maščobi. Po potrebi ponev dodatno namastimo. Ocvrte rezine odlagamo na krožnik s prtičkom.

4. Posebej v kozici nad šibkim ognjem segrevamo jagodičje, da se malce razpusti. S tako pripravljeno omako ponudimo ocvrte rezine kruha, sladkamo pa z medom ali katerim od sladkih sirupov (agavov, javorov ipd.).

5. Ponudimo kot sladico po zelenjavni enolončnici.

Različica: Jagodičju med segrevanjem dodamo vaniljev strok za omamnejši vonj. Če želimo nekoliko gostejšo omako, med sadje vmešamo žlico čvrste marmelade.
Priporočamo še: 5 rastlin, ki jih nabiramo julija: ena je pravi zaklad

Naslovna fotografija: Arx0nt/Getty Images

Deloindom.si: Podvodna restavracija na norveški obali
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana