Polnjene paprike v paradižnikovi omaki

Poletna klasika, prilagojena za čim hitrejšo pripravo.

Priprava 15 minut, čas kuhanja 20 minut.

Sestavine

– 400 g mletega mesa
– 200 g riža
– 1/2 čebule
– 2 stroka česna
– 1–2 žlici olja
– sol, peteršilj
– 8 paprik
– 6 paradižnikov

Priprava

1. Narežemo paradižnike in jih na kratko podušimo, da dobimo pire (omako). Lahko jih tudi pretlačimo skozi pasirko. Solimo.

2. Pripravimo paprike: krožno izrežemo pecelj, ga denemo na stran in zbezamo ven semenje.

3. V kozici na nekaj maščobe posteklenimo čebulo, dodamo česen, ko zadiši, še meso, solimo in dodamo narezan peteršilj, po potrebi tudi olje in pražimo nekaj minut, da meso rahlo posivi, nato primešamo riž in pražimo še nekaj minut. Odstavimo in malo ohladimo.

4. Vsako papriko nadevamo z riževim nadevom prst pod robom, saj riž med kuho naraste. Pokrijemo s pokrovčkom iz peclja. Nadevane paprike postavimo pokonci v širok lonec.

5. Ob strani prilijemo paradižnikovo omako, dolijemo vodo, če je treba, in pokrito kuhamo 20 minut.

Nasvet: Za polnjenje so najprimernejše čim bolj čokate paprike, legendarne babure, veliko privržencev pa imajo tudi rdeče, od katerih lepo odstopi lupina, ki mnoge moti. Ponudimo pa to jed skoraj vedno s krompirjevim pirejem, včasih tudi samo s kosom kruha. Če je paradižnikova omaka prekisla, lahko dodamo nekaj malega sladkorja.
Namig: Na naši spletni strani odprtakuhinja.si poglejte video, ki vam bo razkril dodatne skrivnosti o tej najbolj legendarni poletni jedi.

Fotografija: Krištof Koman

Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice
Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed