Pomarančni kolač z zdrobom durum
A+ A-
Sladica, ki bo postala vaša stalnica. Za večji učinek izberite pekač nenavadne oblike. Nikar ne izpustite preliva iz pomaranče.
Pomarančni kolač
Testo
- skodelica zdroba semolina
- 1/2 skodelice mandljeve moke ali mletih mandljev
- 1/4 skodelice polnozrnate moke
- 1/2 žličke sode bikarbone
- žlička pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 2 žlički pomarančne lupinice
- 1/2 skodelice sladkorja
- skodelica gostega (trdega) jogurta
- 1/4 skodelice olja
- sok velike pomaranče
- čajna žlička vode pomarančnih cvetov
Obliv
- sok velike pomaranče
- 2–3 žličke medu
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo in posujemo z mandljevo moko ali zdrobom.
2. V srednje veliki skledi zmešamo suhe sestavine: zdrob, mandljevo in polnozrnato moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, sladkor in pomarančno lupino. Dobro premešamo, da ni grudic.
3. Dodamo jogurt, aromo pomarančnih cvetov, olje in pomarančni sok. Vmešamo v suhe sestavine. Mešamo, dokler ne nastane gosto in gladko testo.
4. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 30–40 minut.
5. Medtem ko se kolač peče, v majhno kozico nalijemo pomarančni sok in pustimo, da rahlo vre približno 10 minut, dokler ne povre za tretjino. Odstranimo z ognja in vmešamo med. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi.
6. Ko je kolač pečen, ga pustimo, da se ohlaja 20 minut. Nato z nabodalom naredimo luknje. Z žlico ali čopičem torto dobro prepojimo s sirupom.
7. Ko se kolač popolnoma ohladi, ga okrasimo s smetano, lahko pa dodamo tudi kako jagodičevje čim bolj blagega okusa, kot so maline in borovnice, da ne prevpije krasnega vonja po pomarančnih cvetovih.
Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar
Priporočamo še: Ocvrti jabolčni obročki: hitra sladica iz otroštva (VIDEO)
Datum Objave: 13.9.2021 ob 08:09