Popolna sladica za martinovo: jogurtova torta s hruško in orehi

Odpri galerijo
A+ A-
Hruška in oreh sta le dve od dobrot, ki so jeseni nared za požret'. Ta duet je povsem zadosti za bombastično jogurtovo torto.
Jogurtova torta s hruško in orehi
Navedene količine so namenjene za pekač s premerom 24 ali 26 cm.
Orehov biskvit
- 4 jajca
- 80 g moke
- 80 g mletih orehov
- 80 g mleka
- 80 g olja
- 120 g sladkorja v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička vanilijeve arome
Jogurtova krema
- 800 g jogurta
- 9 listov želatine
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 250 ml sladke smetane
Hruškovi koščki
- 500 g hruškovih koščkov (približno 6 hrušk)
- 2 žlici sladkorja v prahu
Hruškov žele
- 2,5 dl gostega hruškovega soka
- 1 preliv za torte želatina ali tri liste želatine
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Orehov biskvit: V posodo ubijemo 4 jajca in stresemo 90 g sladkorja ter penasto stepemo.
3. Dodamo vaniljevo aromo, 60 g mleka in 60 g olja. Premešamo.
4. V drugi posodi zmešamo 60 g moke, 60 g mletih orehov in žličko pecilnega praška ter po žlicah narahlo vmešamo v mokre sestavine.
5. Na dno tortnega pekača postavimo izrezan papir za peko in vlijemo biskvitno maso, pri strganju si pomagamo s spatulo.
6. Biskvit se peče 20–30 minut, ali je pečen, preverimo z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh. Po peki pustimo, da se biskvit ohladi, nato ga prerežemo na pol.
7. Hruškovi koščki: približno 6 hrušk olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Skupaj potrebujemo 500 g hruškovih koščkov. Stresemo jih v kozico in zasujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu. Kuhamo, da se popolnoma zmehčajo, nato jih odstavimo in ohladimo. Hruške odcedimo, tekočino prihranimo za namakanje biskvita.
8. Jogurtova krema: 250 ml sladke smetane stepemo.
9. V hladno vodo potunkamo 9 listov želatine. Pustimo jo, da se napoji, nato ožamemo in vržemo v kozico nad ogenj. Segrevamo jo, da se popolnoma stopi.
10. V posodo čmoknemo 800 g jogurta in z električnim mešalnikom primešamo najprej 3 žlice sladkorja v prahu, nato še želatino.
11. K jogurtu s spatulo nežno primešamo stepeno smetano.
12. Na koncu v kremo vmešamo še odcejene hruškove koščke.
13. Tortogradnja: prvi biskvit postavimo na tortno podlago, okoli njega pa zategnemo tortni obroč. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
14. Biskvit namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.
15. Na biskvit nanesemo pol kreme in jo poravnamo z lopatko.
16. Na kremo poveznemo drugi biskvit in ga namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.
17. Gradnjo končamo z drugo polovico kreme, ki jo pogladimo in poravnamo.
18. Nadobudno tortico postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
19. Hruškov žele: v kozico zlijemo 2,5 dl hruškovega soka in ga segrejemo do vrelišča.
20. V hladni vodi namočimo tri liste želatine in jih pustimo, da se napojijo, potem jih ožamemo in vržemo v kozico. Hruškov sok mešamo, da se želatina povsem stopi.
21. Kozico odstavimo in jo pustimo na pultu, da se hruškova osnova malce ohladi.
22. Še toplo osnovo zlijemo na strjeno kremo, torto pa vrnemo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje čez noč.
Priporočamo še: To je zelenjavna priloga, ki je celo boljša kot rdeče zelje
Mična.si: Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)
Datum Objave: 9.11.2022 ob 06:11