Odprta Kuhinja

Jejte po francosko: skrivnosti za vrhunsko kulinarično doživetje

FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
A+   A-
V Franciji se življenje ne meri v urah in minutah, temveč v grižljajih in drobnih užitkih, ki jih prinašata dober obrok in odlična družba.

Življenje po francosko je zapolnjeno in izpopolnjeno z majhnimi in rednimi užitki. Pogosto so ti povezani z dobrim obrokom, ki ni nujno okronan z Michelinovo zvezdico. Topla in hrustljava bageta s sirom brie, omamno dišeč masleni rogljiček … Preproste sestavine in enostavne jedi, ki po francosko dobijo čisto drugačno dimenzijo.

Francozi ne jedo zato, ker morajo, ampak ker znajo. Hrana ni opravilo, ampak je praznovanje. Vsak obrok je zgodba in obred s posebnim pomenom. Kosilo lahko traja dve uri, večerja še dlje. Vino se ne pije zato, ker je na jedilniku, ampak zato, ker je tisto pravo dopolnilo vsakemu obroku. Tudi tišina je dobrodošla, če jo spremlja košček camemberta. Hrana je v Franciji odličen izgovor za kakovostno druženje. Ta pristop v sodobnem tempu življenja marsikje izginja, a morda je prav zdaj čas, da ga spet odkrijemo.

Manj je več, vendar z užitkom

Francoska kuhinja ni nujno obilna, saj pogosto preseneti prav s prefinjeno preprostostjo. Solata z gorčičnim prelivom, quiche lorraine, kozarec vina, kos roqueforta in košček temne čokolade – obrok, ki ni razkošen, a je popoln. Preprost paradižnik z vrta ima enako vrednost kot foie gras, če ga postrežemo z ljubeznijo. Na francoskih krožnikih je čutiti sezono, podeželje in zgodovino.

Francozi ne komplicirajo, a prisegajo na najboljše sestavine. Tržnice, sveže bagete, siri z bližnje kmetije, maslo, ki se topi na jeziku, sezonska zelenjava in vino iz domače regije – to so temelji, iz katerih nastajajo preprosti, a vrhunski obroki. Ne gre za prestiž, ampak za spoštovanje do sestavin in izročila.

In prav to je bistvo francoske kulinarike – kako iz preprostih, vendar kakovostnih sestavin pričarati jed, ki ostane v spominu.

Po prave francoske sestavine v Lidl

In če bi to poletje radi doživeli francosko eleganco tudi za domačimi stenami, zavijte v najbližjo trgovino Lidl, kjer vas od 21. 7. čaka navdih Francije. S ponudbo Okusi svet po francosko pod znamko Duc De Coeur boste lahko okušali kanček francoske kulinarične kulture, ki vas bo že po nekaj grižljajih odpeljala na slikovito Azurno obalo, morda celo v Provanso ali v glasen in poetičen Pariz.

Kaj je bolj francoskega kot začeti z izborom salam? Tanka rezina suhe salame z zelišči ali oreščki, postrežena ob kozarcu izbranega vina? V tej preprostosti se skriva vsa eleganca dežele, kjer se obed začne počasi, brez hitenja in z občutkom. Na krožniku najde svoje mesto tudi francoski pršut, salama Aoste in kozarec gorčice z drobljenimi semeni.

In potem pridejo siri. V Franciji ni doma brez sira, ni večerje brez sira, ni pogovora, ki se ne obrne k siru. Mehki Petit Brie, robustni Coulommiers de Caractère, kremasti Camembert le Caractère, sir z modro plesnijo Le Bleu in mehki kozji sir  – vsak s svojo zgodbo, vsak s svojim poreklom, zaščiteno označbo in osebnostjo. Ob njem še kos maslenega brioša, morda hrustljave palčke iz listnatega testa in še izbor sirnih prigrizkov.

Crème brûlée FOTO: Lidl Slovenija
Crème brûlée FOTO: Lidl Slovenija

A najboljši del šele pride. V Franciji so sladice pesniški zaključek obeda. Crème brûlée, ki zapoka pod žličko, limonina pita z meringo, sveža in puhasta kot veter ob obali Bretanje. Ali pa razigrani makroni v barvah slaščičarske domišljije, polni šepetov vanilje, pistacije in malin. Rogljiček crème brûlée za jutra, ko je življenje lahko še posebej lepo.

Ta teden se Francija naseli tudi v tvoji kuhinji. Ne potrebujete potovanja, le mizo, prt, nekaj sveč in ščepec domišljije. V Lidlu te od 21. julija čaka vsa bogata ponudba Duc De Coeur, polna avtentičnih okusov in vonjev, ki ustvarijo francoski trenutek – povsem vaš, domač, a vseeno rahlo zaljubljen v Pariz.

Francoska bageta s camembertom, medom in orehi

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

Odlična pogostitev za poletni večer ob dobri glasbeni spremljavi. Preprosto in hkrati francosko šarmantno.

Sestavine (za 4 osebe):

Priprava:

  • Pečico segrejte na 180 °C (ventilatorska) ali 200 °C (navadna).
  • Kruh (brioš ali bageto) narežite na približno 1,5 cm debele rezine in jih rahlo popecite v pečici ali na ponvi, da postanejo zlatorjave in hrustljave. Camembert narežite na tanke rezine.
  • Ko so rezine kruha popečene, na vsako položite rezino camemberta.
  • Potresite z nasekljanimi orehi, pokapajte z malo medu, po želji dodajte listič svežega rožmarina in ščepec soli.
  • Vse skupaj vrnite v pečico še za 3–5 minut. Toliko, da se sir rahlo raztopi in zlato zapeče.
  • Postrezite toplo, po želji ob spremljavi vina rosé  iz Lidla.

Namig: Rezine kruha lepo delujejo na lesenem pladnju, postrežene z grozdjem ali rezinami hruške za svežino. Če želite bolj slan prigrizek, lahko dodate tudi rezino suhe salame z oreščki (French Style, Lidl).

Recept poletja: legendarni ratatouille

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

V Franciji se recepti prenašajo iz roda v rod. Eden takšnih je tudi ratatouille – nežno dušena mešanica sezonske zelenjave, ki slavi preprostost in pristne okuse juga Francije. To jed lahko postrežete samostojno z rezino svežega kruha ali pa na primer ob pečenem piščancu, ribah ali mehkem kozjem siru.

Sestavine:

Priprava:

Najprej na kose narežete papriko, bučko in jajčevec, čebulo in česen pa nasekljate. Paradižnik najprej olupite in mu odstranite semena, potem pa ga narežete na kose. Na oljčnem olju najprej popražite čebulo in česen, potem pa v ponev dodate še vso zelenjavo, sol, poper in lovorov list. Ponev pokrijete s pokrovko in 10 minut kuhate na malem ognju. Ko se zelenjava zmehča, pripravite pekač. Najprej ga naoljite, potem pa vanj stresete vso zelenjavo. Potresete jo še s parmezanom in postavite v pečico. Pečete 15 minut na 200 °C.

Namig: Ratatouille najlepše zaživi ob topli rezini maslenega brioša ali s hrustljavo bageto, ki vpije vse arome. Dodajte še kozarec vina rosé iz Lidlove francoske ponudbe in večerja bo popolna – lahkotna, poletna, francoska.


Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija

Datum Objave: 15.7.2025 ob 13:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: