Odprta Kuhinja

Popolna sladica za martinovo: jogurtova torta s hruško in orehi

Odpri galerijo
A+   A-
Hruška in oreh sta le dve od dobrot, ki so jeseni nared za požret'. Ta duet je povsem zadosti za bombastično jogurtovo torto.


Svoje mesto v njej so orehi našli v biskvitu, hruške pa tako v kremi kot želeju. Kot vse druge jogurtove torte tudi ta spada med lažje – tako za pripravo kot prebavo. Ko se znajde na Martinovi mizi, priporočava, da ob njo postavimo buteljko traminca.

Jogurtova torta s hruško in orehi


Navedene količine so namenjene za pekač s premerom 24 ali 26 cm.

Orehov biskvit

  • 4 jajca

  • 80 g moke

  • 80 g mletih orehov

  • 80 g mleka

  • 80 g olja

  • 120 g sladkorja v prahu

  • 1 žlička pecilnega praška

  • 1 žlička vanilijeve arome


Jogurtova krema

  • 800 g jogurta

  • 9 listov želatine

  • 3 žlice sladkorja v prahu

  • 250 ml sladke smetane


Hruškovi koščki

  • 500 g hruškovih koščkov (približno 6 hrušk)

  • 2 žlici sladkorja v prahu


Hruškov žele

  • 2,5 dl gostega hruškovega soka

  • 1 preliv za torte želatina ali tri liste želatine


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Orehov biskvit: V posodo ubijemo 4 jajca in stresemo 90 g sladkorja ter penasto stepemo.

3. Dodamo vaniljevo aromo, 60 g mleka in 60 g olja. Premešamo.

4. V drugi posodi zmešamo 60 g moke, 60 g mletih orehov in žličko pecilnega praška ter po žlicah narahlo vmešamo v mokre sestavine.

5. Na dno tortnega pekača postavimo izrezan papir za peko in vlijemo biskvitno maso, pri strganju si pomagamo s spatulo.

6. Biskvit se peče 20–30 minut, ali je pečen, preverimo z zobotrebcem. Ta mora po vbodu v biskvit ostati suh. Po peki pustimo, da se biskvit ohladi, nato ga prerežemo na pol.

7. Hruškovi koščki: približno 6 hrušk olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Skupaj potrebujemo 500 g hruškovih koščkov. Stresemo jih v kozico in zasujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu. Kuhamo, da se popolnoma zmehčajo, nato jih odstavimo in ohladimo. Hruške odcedimo, tekočino prihranimo za namakanje biskvita.

8. Jogurtova krema: 250 ml sladke smetane stepemo.

9. V hladno vodo potunkamo 9 listov želatine. Pustimo jo, da se napoji, nato ožamemo in vržemo v kozico nad ogenj. Segrevamo jo, da se popolnoma stopi.

10. V posodo čmoknemo 800 g jogurta in z električnim mešalnikom primešamo najprej 3 žlice sladkorja v prahu, nato še želatino.

11. K jogurtu s spatulo nežno primešamo stepeno smetano.

12. Na koncu v kremo vmešamo še odcejene hruškove koščke.

13. Tortogradnja: prvi biskvit postavimo na tortno podlago, okoli njega pa zategnemo tortni obroč. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.

14. Biskvit namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.

15. Na biskvit nanesemo pol kreme in jo poravnamo z lopatko.

16. Na kremo poveznemo drugi biskvit in ga namočimo z 10 žlicami odcejenega hruškovega soka.

17. Gradnjo končamo z drugo polovico kreme, ki jo pogladimo in poravnamo.

18. Nadobudno tortico postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

19. Hruškov žele: v kozico zlijemo 2,5 dl hruškovega soka in ga segrejemo do vrelišča.

20. V hladni vodi namočimo tri liste želatine in jih pustimo, da se napojijo, potem jih ožamemo in vržemo v kozico. Hruškov sok mešamo, da se želatina povsem stopi.

21. Kozico odstavimo in jo pustimo na pultu, da se hruškova osnova malce ohladi.

22. Še toplo osnovo zlijemo na strjeno kremo, torto pa vrnemo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje čez noč.
Priporočamo še: To je zelenjavna priloga, ki je celo boljša kot rdeče zelje

Mična.si: Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)
Datum Objave: 9.11.2022 ob 06:11

Več iz te teme:

hruškajogurtova tortaorehov biskvithruškov žele

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.