Odprta Kuhinja

Poširana jajca iz mikrovalovne pečice

Odpri galerijo
A+   A-
Jajček je lahko tudi poskusni zajček.


Sestavine


- voda, žlica kisa
- ščepec soli, jajca
- zajtrk zaokrožijo
- rezina kruha za toast
- žlica zrnatega (cottage) sira
- 1–2 rezini dimljenega lososa
- sol, poper, drobnjak

Priprava


1. Pograbimo skledo za kosmiče in vanjo vlijemo vodo in kis ter frcnemo ščepec soli.

2. Jajce ubijemo v kavno skodelico in ga nežno zvrnemo v sredino pripravljene kopeli. Če je treba, dolijemo toliko vode, da je jajce v celoti potunkano, vendar tik pod gladino.

3. Skledo postavimo v mikrovalovno pečico in jo pokrijemo s krožnikom. Poširanje traja minuto in 15 sekund pri polni moči pečice. Najina ima za 900 vatov mišic, kar pa se lahko razlikuje od drugih, zato predlagava, da naj bo prvi jajček poskusni zajček. Nadaljevanje kuhe prilagodimo ugotovitvam.

4. Poširano jajce je treba nekam posaditi, zato najprej popečemo toast in nanj nanesemo žlico zrnatega sira. Sledi rezina omamnega dimljenega lososa, na katerega pa že spada naš poširanec. Posujemo ga s soljo, poprom in drobnjakom.

5. Preden zarežemo v jajce in sprožimo slasten slap, ponosno potrepljajmo mikrovalovno pečico, kuhalni plošči pa namenimo pomenljiv pogled.
Ali ste vedeli

Ko čofnemo jajce v pisker z vrelo vodo, je v njem veliko gibanja, saj se vroča voda dviga, ob tem pa s seboj vleče beljak. Vrtinec pomaga, da se sluzasti beljak ovije okoli rumenjaka in zakrkne kot kokon. Za lepo poširano jajce je zato potrebno veliko izkušenj in potrpljenja. Pri pripravi v mikrovalovni pečici se jajce skuha v glavnem zaradi mikrovalov, pa tudi zaradi vode, ki se segreje okoli njega. Kis pa pri obeh načinih priprave pospeši koagulacijo.

V pravilno pripravljenem poširanem jajcu je ves beljak zakrknjen, rumenjak pa tekoče kremast – kot pri jajcu na oko. To najlažje preverimo tako, da poširančka dvignemo iz vode s penovko in ga malce potresemo. Če je v notranjosti še čisto tekoč, bo to videti. Prav tako bo očitno, če smo pretiravali in je rumenjak že zakrknil. Ne bo pa prav nič narobe, če zaužijemo premalo ali preveč kuhano jajce – če je sveže, lahko brez težav pogoltnemo kar surovo.

Recept in fotografija: Midva kuhava
Datum Objave: 14.8.2019 ob 07:08

Več iz te teme:

poširano jajcemikrovalovna pečice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja