Odprta Kuhinja

Pozabite na kuhano vino in topel džin – vroči aperol je letos »in« (imamo recept)

Odpri galerijo
A+   A-
Med sprehodom po stojnicah, ki so nanizane sredi Ljubljane, smo razmišljali, kaj je letos »in«: kuhano vino ali nemara vroči džin? Pa so nam prodajalci povedali, da ne eno ne drugo. Letos je čas za vroči aperol!


In kako se ta pripravi? Na ljubljanskih prazničnih stojnicah smo izvedeli le par okvirnih namigov, potem pa doma naredili nekaj poskusov in zapisali spodnji recept za vroči aperol, ki se nam zdi res zmagovalen.

Namigi prodajalcev iz središča Ljubljane so zajemali te korake: najprej skuhamo pomarančni sok z dišavami, nato nekoliko ohladimo in dolijemo aperol.

Katere dišave naj uporabimo? Pravšnje bodo tiste, ki so sicer namenjene za pripravo kuhanega vina, lahko pa sami pripravimo košček cimetove skorjice, nekaj klinčkov in janeževo zvezdo, košček vaniljeve palčke …

Česa ne priporočamo: uporabe mletih začimb (cimeta, pimenta, klinčkov in podobno), saj te začimbe obarvajo oziroma obledijo živahno barvo pomarančnega soka, močne barve pa potem ne more obuditi niti živahno oranžni aperol.

Vroči aperol


Za 2 osebi.

  • 2 dl pomarančnega soka

  • 1 vrečka začimb za kuhano vino (ali: košček cimetove skorjice, 2 klinčka, janeževa zvezda)

  • 1 žlička vaniljevega sladkorja

  • 2 rezini pomaranče

  • 0,5 dl aperola


Priprava


1. Pomarančni sok segrejemo skoraj do vretja, nato dodamo začimbe in vaniljev sladkor.

2. Pomešamo, odstavimo in počakamo približno 5 minut, da začimbe naredijo svoje, sok pa se malo ohladi.

3. Nato odstranimo vrečko (oziroma odcedimo) ter odišavljenemu vročemu pomarančnemu soku dolijemo aperol. Pijačo nalijemo v dva kozarca.

4. Okrasimo z rezinama pomaranče. Postrežemo.
Priporočamo še: Kuhanček: ta pijača je za pripravo še boljša od vina

Fotografija: Črt Piksi
Datum Objave: 6.12.2022 ob 16:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: