Odprta Kuhinja

Preproste kvašene miške z vaniljevo kremo, ki vedno uspejo

ni podpisa
Odpri galerijo

Pust je pred vrati, kar nakazujejo cele trume krofov, ki se kotalijo okoli nas. Ker se lahko zgodi, da jih bomo imeli vrh glave, še preden si bomo nadeli pustno masko, raje pripravimo puhaste kvašene miške, polnjene z nežno vaniljevo kremo. Preproste so in vedno uspejo, s polnim okusom pa se zlahka postavijo ob bok velikim napihnjencem.
Idealna temperatura olja za cvrtje mišk je 160–180 stopinj Celzija, so pa ti napihnjeni glodavci bolj prizanesljivi kot velikanski krofi, ki se lahko zaradi prevročega olja hitro zažgejo, v sredini pa ostanejo surovi.

Sicer morava priznati, da še nobena ni dočakala na­slednjega dne :( Ne dvomiva, da so še vedno zelo okusne in v primerjavi s krofi precej bolj sočne, saj so polne vaniljeve kreme.
Priporočamo še: VIDEO: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Sestavine


Miške
- 350 g pšenične bele moke
- vrečka vaniljevega sladkorja
- vrečka suhega kvasa
- 250 ml mleka
- pol žličke limonine lupinice
- 70 g sladkorja
- 2 žlici ruma
- jajce
- 60 g zmehčanega masla

Vaniljeva krema
- 2 rumenjaka
- 250 ml mleka
- pol stroka vanilje
- 50 g sladkorja
- žlica jedilnega škroba

Priprava


1. Testo za miške: vse sestavine razen masla damo v večjo skledo. Mešamo z električnim mešalnikom, postopoma dodajamo zmehčano maslo.

2. Ko je zmes homogena, jo pokrijemo in za uro postavimo na toplo, da vzhaja.

3. Vaniljeva krema: v lončku zmešamo 2 žlici mleka in jedilni škrob.

4. Rumenjaka in sladkor penasto stepemo.

5. Preostalo mleko zlijemo v kozico in vanj vržemo semena iz polovice vaniljevega stroka. Ker je tudi sam strok aromatičen, ga prav tako vtaknemo v mleko.

6. Mleko zavremo in odstavimo. Vaniljev strok zdaj zavržemo, v mleko pa z neprestanim opletanjem z metlico zmešamo tako stepene rumenjake kot zmes s škrobom. Nad srednje močnim ognjem mešamo, dokler se ne zgosti.

7. Kozico odstavimo za nekaj minut, da se aromatična krema malce shladi.

8. Cvrenje: v višji lonec vlijemo olje in ga segrejemo do sred­nje temperature. Ne sme biti prevroče, drugače se bodo miške okoli klavrno zažgale, v sredini pa bodo žalostno surove. Priporočava, da v iskanju prave temperature žrtvujemo miško ali dve.

9. Oblikovanje mišk je nadvse preprosto: pograbimo dve žlici, z eno zajamemo malo testa, z drugo pa ga postrgamo v vroče olje. Pri obeh žlicah uporabljamo vbočeni del, da oblikujemo žličnik.

10. Miške se bodo v olju same pridno obrnile, ko se bo spodnji del ocvrl. Ko je še druga polovica lepe zlato rjave barve, jih s penovko poberemo in razporedimo po papirnatih brisačkah, ki vpijejo odvečno olje.

11. Miške moramo z vaniljevo kremo napolniti še vroče. Za polnjenje sva midva uporabila dresirno vrečko z ozkim slamičastim nastavkom, še bolje pa bi se obnesla večja brizgalka.

12. Kaj kmalu bo pred nami zrasla cela gora mišk. Potresemo jih s sladkorjem v prahu, nato pa postavimo stražo. Rado se namreč pripeti, da miške predčasno izginejo zaradi mačkonov, pustnih šem in podobnih plenilcev.
Namig: Vaniljevo kremo pripravimo, tik preden začnemo cvreti miške. Ohlajena bi se namreč na zraku strdila, pomembno pa je tudi, da miške polnimo še vroče, drugače bomo vanje stlačili bore malo.

Preberite še: Reubenov sendvič chefa Jorga Zupana

Fotografija in recept: Tjaša Vede, Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si
Datum Objave: 25.2.2019 ob 07:02

Več iz te teme:

pustmiškevanilijeva krema

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva KuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.