Odprta Kuhinja

Ribe v vinski marinadi

Odpri galerijo
A+   A-
Iz sardel lahko pripravimo številne jedi, sardine iz konzerve so lahko tudi osnova za namaz ali pašteto.



Mnogi ljubitelji rib prisegajo, da so najboljše sardele pečene na žaru. Izvrstne so tudi hrustljavo ocvrte, za malico pa lahko pripravimo tudi marinirane v omaki iz vina, kisa in zelišč.

Marinado lahko naredimo tudi, če jedci klonejo pred količino ocvrtih sardel, ki mrzle ne bodo več okusne. Tako pa jih spravimo v hladilnik, kjer počakajo tudi dan ali dva.

Za pripravo hitre malice lahko uporabimo tudi sardine iz konzerve. Zdrobimo jih z vilicami, zmešamo z zelišči ali s skuto in dobimo okusen namaz za na kruh. Če želimo domačo ribjo pašteto, zmes čim bolj gladko zmešamo v mešalniku. Tudi to jed moramo porabiti hitro, v dnevu ali dveh.

Sestavine za 4 osebe


- 800 g svežih ali zamrznjenih sardel
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 dl vina
- 1 dl kisa
- vejica rožmarina, lovor, poper
- olje, moka

Priprava


1. Ribe očistimo in dobro posušimo s papirnato brisačo. Potem jih pomokamo z vseh strani in na hitro ocvremo v vročem olju. Ocvrte naložimo v plitko posodo, najbolje lončeno.

2. V isti ponvi, v kateri smo cvrli ribe, dušimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo še preostale začimbe, vino in kis ter na hitro pokuhamo. Malo ohladimo in še toplo prelijemo po ribah.

3. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se okusi dobro prepojijo. Jed bo ostala uporabna nekaj dni. Ponudimo s kruhom in izbranim vinom.
Preberite še: Jejmo ribe: Štirje načini za pripravo

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 16.2.2018 ob 12:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: