Rižota s klobaso, cikorijo in temnim pivom

To je jed s polnim okusom, ki močno vznemiri brbončice. Sladke karamelne arome piva in čebule ter slano-kislo-mastne arome klobase se tu prefinjeno prepletajo z grenčino cikorije. Odkritje, ki nas je navdušilo.

Čas priprave: 15 minut. Čas kuhanja: 15 minut. Brez jajc, oreščkov, zelene, gorčice, sezama, mehkužcev, soje. Za štiri.

Sestavine

– 320 g riža za rižoto, 1 l temnega piva, 2 kranjski klobasi
– večja čebula, 6 stebel cikorije
– 2 žlici masla, 100 g parmezana, malo olja, sol, poper

Priprava

1. V lonec položimo kranjski klobasi, prilijemo 0,75 l vode, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut. Vodo prihranimo kot jušno osnovo pri rižoti.

2. Medtem narežemo čebulo in jo stresemo v globoko ponev. Dodamo 1–2 žlici olja in čebulo svetlo popražimo.

3. K čebuli damo riž, počakamo minuto, da vsa zrna obda toplota, nato začnemo po malem prilivati temno pivo. Vsakokrat krepko premešamo in kuhamo toliko časa, da voda izpari. Rahlo solimo.

4. Naribamo parmezan, klobaso narežemo na rezine.

5. Proti koncu začnemo prilivati še toplo vodo, v kateri so se kuhale klobase, in dodamo narezane klobase.

6. Cikorijo grobo narežemo in jo stresemo v ponev k rižu v zadnji minuti kuhe. Premešamo in po okusu dosolimo, popramo.

7. Ko so riževa zrna že skoraj povsem mehka, odstavimo. Vmešamo maslo, parmezan, pokrijemo za minuto in postrežemo kot glavno jed ob zeleni solati.

Opomba: Ker je pivo hladno in ne vroče, kot je navadno jušna osnova za rižoto, ga prilivamo po malem, po brizgih, in pogosteje.
Nasvet za starše: Alkohol med kuho skoraj povsem izpari, vendar naj vseeno velja previdnost pri majhnih otrocih. Sicer pa … okusi so v tej jedi res močni. Mogoče otrokom ne bo všeč.
Poizkusite še: Čokoladni kolač s hruškami

Fotografija: Krištof Koman

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed