
Ponudimo ga ob mesu, posebno ob svinjskih medaljonih.
Tokrat je sliva postala dobra podlaga za okus zelišč. Džem je stalnica v moji kuhinji, narejen bodisi s čokolado, cimetom, rumom. Okus žajblja se je v tej kombinaciji res izkazal in ravno zaradi njega se džem razlikuje od drugačne sladke izbire in se odlično poda k mesu, vsekakor bolj kot na maslo, namazano na kruhu.
Sestavine
– 1 kg svežih sliv
– 100 g suhih sliv (sladkih)
– 70 g sladkorja
– žlička balzamičnega kisa
– 5 listov žajblja
– sok ½ manjše limone
Priprava
1. Sveže slive operemo pod vodo, odstranimo koščico in narežemo na 4 dele.
2. Suhe slive narežemo na čisto majhne koščke ali jih zmeljemo.
3. Žajbelj drobno nasekljamo.
4. Slivam dodamo sladkor, balzamični kis, narezane suhe slive, žajbelj, sok. V hladilniku pustimo stati čez noč oziroma vsaj 5 ur.
5. Pečico vključimo na 170 stopinj.
6. Macerirane slive stresemo v pekač, vendar naj ne bo napolnjen več kot dva prsta do vrha, nato ga postavimo v pečico.
7. Med peko nekajkrat premešamo, in ko večina tekočine izpari (traja približno uro in 45 minut do 2 uri), je džem gotov.
8. Napolnimo kozarce in shranimo.
Priporočamo še: Najboljši paradižnikov šugo
Fotografija: Eva Legiša