Slivov džem z žajbljevimi listi

Ponudimo ga ob mesu, posebno ob svinjskih medaljonih.

Tokrat je sliva postala dobra podlaga za okus zelišč. Džem je stalnica v moji kuhinji, narejen bodisi s čokolado, cimetom, rumom. Okus žajblja se je v tej kombinaciji res izkazal in ravno zaradi njega se džem razlikuje od drugačne sladke izbire in se odlično poda k mesu, vsekakor bolj kot na maslo, namazano na kruhu.

Sestavine

– 1 kg svežih sliv
– 100 g suhih sliv (sladkih)
– 70 g sladkorja
– žlička balzamičnega kisa
– 5 listov žajblja
– sok ½ manjše limone

Priprava

1. Sveže slive operemo pod vodo, odstranimo koščico in narežemo na 4 dele.

2. Suhe slive narežemo na čisto majhne koščke ali jih zmeljemo.

3. Žajbelj drobno nasekljamo.

4. Slivam dodamo sladkor, balzamični kis, narezane suhe slive, žajbelj, sok. V hladilniku pustimo stati čez noč oziroma vsaj 5 ur.

5. Pečico vključimo na 170 stopinj.

6. Macerirane slive stresemo v pekač, vendar naj ne bo napolnjen več kot dva prsta do vrha, nato ga postavimo v pečico.

7. Med peko nekajkrat premešamo, in ko večina tekočine izpari (traja približno uro in 45 minut do 2 uri), je džem gotov.

8. Napolnimo kozarce in shranimo.

Priporočamo še: Najboljši paradižnikov šugo

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed