Slivov džem z žajbljevimi listi

Ponudimo ga ob mesu, posebno ob svinjskih medaljonih.

Tokrat je sliva postala dobra podlaga za okus zelišč. Džem je stalnica v moji kuhinji, narejen bodisi s čokolado, cimetom, rumom. Okus žajblja se je v tej kombinaciji res izkazal in ravno zaradi njega se džem razlikuje od drugačne sladke izbire in se odlično poda k mesu, vsekakor bolj kot na maslo, namazano na kruhu.

Sestavine

– 1 kg svežih sliv
– 100 g suhih sliv (sladkih)
– 70 g sladkorja
– žlička balzamičnega kisa
– 5 listov žajblja
– sok ½ manjše limone

Priprava

1. Sveže slive operemo pod vodo, odstranimo koščico in narežemo na 4 dele.

2. Suhe slive narežemo na čisto majhne koščke ali jih zmeljemo.

3. Žajbelj drobno nasekljamo.

4. Slivam dodamo sladkor, balzamični kis, narezane suhe slive, žajbelj, sok. V hladilniku pustimo stati čez noč oziroma vsaj 5 ur.

5. Pečico vključimo na 170 stopinj.

6. Macerirane slive stresemo v pekač, vendar naj ne bo napolnjen več kot dva prsta do vrha, nato ga postavimo v pečico.

7. Med peko nekajkrat premešamo, in ko večina tekočine izpari (traja približno uro in 45 minut do 2 uri), je džem gotov.

8. Napolnimo kozarce in shranimo.

Priporočamo še: Najboljši paradižnikov šugo

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana