Odprta Kuhinja

Smetanovi piškoti s čokolado

Odpri galerijo
A+   A-
Klasični recept in neklasična divja hrana za ptice.


Sestavine


- 9 dag masla, 2 rumenjaka, jajce
- 10 dag sladkorja, 40 dag bele moke
- žlička sode bikarbone
- 1 dl domače kisle smetane, jedilna čokolada
- nekaj jagod svežega ali suhega gloga

Priprava


1. Maslo, rumenjake in jajce dobro penasto umešamo. Mešamo 5 minut. Nato dodamo sladkor v prahu, moko, sodo in kislo smetano ter na roke zgnetemo mehko testo. Pustimo ga, da počiva zunaj na mrazu pol ure.

2. Nato: odlomimo kos testa in ga kar se da na tanko zvaljamo ter s kozarcem odtisnemo krogce premera 5–7 cm. Ponavljamo, dokler ne porabimo testa.

3. Pečemo 10 minut pri 175 stopinjah.

4. Dekoriranje: model ptička izrežemo iz papirja ali mehkega kartona in polagamo kot negativ na piškote. To šablono uporabimo, ko vroče ali ohlajene piškote s čopičem pomažemo s čokolado, ki smo jo prej stopili v posodici nad vročo, a ne vrelo vodno kopeljo. S čokolado pritrdimo tudi jagodo gloga.
Namig: Recept za piškote, ki je pred vami, je eden največkrat uporabljenih pri nas doma. Ponavadi jih naredimo polnjene z marmelado (pssst, najrajši divjo, drenovo, robidovo, borovničevo), tokrat v družbi ptička, ki je lačen. Plod gloga je užiten, vsebuje peško in je zdravilen. Nekaj ga je še ostalo na drevesih od jeseni, ptiči ga še posebno radi zobajo.

Priporočamo: Enostavne orehove potičke s cimetom

Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 16.12.2018 ob 15:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: