
Bi sami pomislili na to preprosto rešitev? Zraven pa kompot z grozdjem in kutinami. Idealen jesenski posladek, pri katerem porabimo star kruh ali toast.
Šmorn iz kruha
- 750 g toasta
- 3 manjša jajca
- maščoba za peko
- 500 ml mleka
- 350 g bele moke
- ščepec pecilnega praška
- noževa konica soli
- žlička sladkorja
- žlica ruma
Kompot
- 200 g osmukanega črnega grozdja
- 150 g očiščenega in olupljenega mesa kutine
- 800 ml vode
- 2 žlici sladkorja
- vrečka vaniljevega sladkorja
- košček limonove lupinice
- kolut ingverja
Priprava
1. Najprej skuhamo kompot: kutino olupimo in narežemo na manjše koščke in skupaj z drugimi sestavinami damo kuhat v kozici primerne velikosti.
2. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo približno 20 minut, nato odstavimo in ohladimo.
3. Kompot precedimo, od ostanka uporabimo le koščke kutine in jih vrnemo v kompot.
4. Nato pripravimo šmorn: moko in pecilni prašek pomešamo.
5. V drugi skledi zmešamo mleko, jajca, rum, sladkor, sol, nato dodamo med mešanjem še moko.
6. Toast narežemo na kocke.
7. V ponvi segrejemo olje.
8. Narezane kocke toasta stresemo v testo, premešamo, nato jih s penovko dvignemo in počakamo, da odteče odvečno testo, razporedimo na vroče olje ter spečemo kot šmorn.
9. Pečen šmorn damo na namenske papirnate brisače, da odteče maščoba, nato potresemo s sladkorjem ali pokapamo z javorjevim sirupom ter ponudimo ob kompotu.