Šmorn iz kruha: neverjetno preprosta sladica

Bi sami pomislili na to preprosto rešitev? Zraven pa kompot z grozdjem in kutinami. Idealen jesenski posladek, pri katerem porabimo star kruh ali toast.

Šmorn iz kruha

  • 750 g toasta
  • 3 manjša jajca
  • maščoba za peko
  • 500 ml mleka
  • 350 g bele moke
  • ščepec pecilnega praška
  • noževa konica soli
  • žlička sladkorja
  • žlica ruma

Kompot

  • 200 g osmukanega črnega grozdja
  • 150 g očiščenega in olupljenega mesa kutine
  • 800 ml vode
  • 2 žlici sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • košček limonove lupinice
  • kolut ingverja

Priprava

1. Najprej skuhamo kompot: kutino olupimo in narežemo na manjše koščke in skupaj z drugimi sestavinami damo kuhat v kozici primerne velikosti.

2. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo približno 20 minut, nato odstavimo in ohladimo.

3. Kompot precedimo, od ostanka uporabimo le koščke kutine in jih vrnemo v kompot.

4. Nato pripravimo šmorn: moko in pecilni prašek pomešamo.

5. V drugi skledi zmešamo mleko, jajca, rum, sladkor, sol, nato dodamo med mešanjem še moko.

6. Toast narežemo na kocke.

7. V ponvi segrejemo olje.

8. Narezane kocke toasta stresemo v testo, premešamo, nato jih s penovko dvignemo in počakamo, da odteče odvečno testo, razporedimo na vroče olje ter spečemo kot šmorn.

9. Pečen šmorn damo na namenske papirnate brisače, da odteče maščoba, nato potresemo s sladkorjem ali pokapamo z javorjevim sirupom ter ponudimo ob kompotu.

Namig: Testene mase dobimo za približno 750 g rezin za toast: če je ne boste potrebovali toliko, lahko dolijete nekaj navadne vode in spečete palačinke.
Kutine: Najraje imamo sadje, ki je dobro že surovo – in to kutina nikakor ni, ker je preveč trpka, brez okusa, pravzaprav neužitna. Radi imamo tudi sadje, ki ga ni treba lupiti ali pa se vsaj zlahka lupi. In to kutina spet ni, ker se je treba potruditi z njeno trdo kožo. Čisto druga pesem je, ko ljudje vseeno pridejo do trenutka, ko pokusijo, kaj je ves ta njihov trud obrodil. Kutine so prekrasen sadež, po vrhu so letos odlično obrodile in je kar precej možnosti, da pridemo do njih: celo v posameznih trgovinah jih dobimo, da sploh ne omenjam tega, da mi, ki imamo to drevo doma, prav radostno razdajamo plodove, kajti sami nikakor in nikoli vsega ne moremo porabiti, pa če še toliko kuhamo marmelade in kompote …
Priporočamo še: Kultne jedi: čokoladni sufle, ki vam bo mojstrsko uspel
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed