
Majhen kozarček – velik vtis!
Sestavine
– 0,5 kg grobe (piranske) morske soli
– velik šopek svežih zelišč: šetraj, majaron, rožmarin, koromač, bazilika, drobnjak, meta, origano, timijan, luštrek, peteršilj in žajbelj
Priprava
1. Osmukamo (oprane in suhe) liste svežih zelišč s stebel in jih razporedimo na papirju za peko, položenem na rešetko pečice. Potrebujemo 2 rešetki. Pečico vključimo na 50 stopinj.
2. Zelišča sušimo približno uro pri priprtih vratih, ki jih zataknemo z leseno kuhalnico, da morebitna para izhlapi. Izklopimo pečico in pustimo, da se popolnoma ohladi. Osmukamo še lističe z debelejših stebelc, kot so timijan, šetraj in rožmarin …
3. V sekljalnik nasujemo sol in zelišča. Meljemo jih, dokler niso čisto drobna. Nato preložimo sol v steklen kozarec in ga dobro zapremo.
Še namig: Zeliščno sol, ki jo namenimo za darilca, naložimo v majhne kozarčke od marmelad in jih dobro zapremo. Iz papirnatih prtičkov izrežemo kroge in jih privežemo na kozarčke.
Fotografija in besedilo: Slavka Ilich