Šparglji s polento

Naj bodo v juhi ali prilogi, porabimo jih čim bolj sveže, najbolje v dveh ali treh dneh, odkar so bili nabrani.

Zadnja leta so pri nas šparglji pravi kulinarični hit. Iz njih pripravljamo juhe, omake, priloge, lahko jih kuhamo, dušimo ali pečemo v pečici z drugo zelenjavo. Prava poslastica so gratinirani šparglji, oviti v pršut, pogosto se znajdejo na picah, v fritatah in različnih pitah ali narastkih. Če jih imamo na vrtu, jih nabiramo sproti, če jih kupujemo, bodimo pozorni na svežino. Porabiti bi jih morali najpozneje v enem tednu, odkar so bili nabrani, še bolje pa v dveh ali treh dneh. Za daljše hranjenje jih je bolje zamrzniti. V tem primeru jih ni treba blanširati, le očistimo in olupimo jih ter poljubno narežemo. V zamrzovalniku jih lahko hranimo do 10 mesecev.

Sestavine

– 200 g polente
– šopek špargljev
– 1 žlica masla
– 10 dag svežega sira ali fete
– oljčno olje, sol, poper
– šopek peteršilja
– češnjev paradižnik

Priprava

1. Šparglje očistimo, narežemo na 2–3 cm dolge koščke in kuhamo nekaj minut v vodi, ki smo ji dodali sol, poper in oljčno olje.

2. Polento kuhamo po navodilih. Preden je kuhana, dodamo sir, sol, poper, sesekljan peteršilj, maslo in šparglje ter dobro premešamo.

3. Stresemo v pomaščen pekač. Ko se ohladi, narežemo na poljubne kose, jih naložimo v pekač, na vsakega položimo en paradižnik in 10 minut pečemo pri temperaturi 180 stopinj.

Poizkusite še: Hitri avokadov toast

Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana