Stročji fižol s paradižnikom po primorsko

Z veliko česna za večjo odpornost.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 25 minut.

Sestavine

– 0,5 kg stročjega fižola
– glavica česna, peteršilj
– 3 sveži paradižniki ali pločevinka vloženega paradižnika
– sol
– 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1. Stročji fižol narežemo na 4 cm dolge kose in ga v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega, približno 20 minut.

2. Medtem česen očistimo in stremo ali drobno sesekljamo. Peteršilj sesekljamo. Paradižnik grobo narežemo.

3. Kuhan fižol odcedimo, vendar vodo prihranimo.

4. V kozico damo olje, česen in peteršilj. Na hitro prepražimo, da česen zadiši, nato dodamo narezan paradižnik in dušimo minuto ali dve.

5. Nazadnje vmešamo kuhan stročji fižol, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri se je kuhal stročji fižol. Premešamo.

6. Ponudimo s krompirjevim pirejem po lahki, bistri gobovi juhi z ajdovo kašo.

Različice: So predvsem v izbiri stročjega fižola. Lahko je rumen, zelen, potem okrogel ali ploščat, zamrznjen ali še zadnji svež. Namesto peteršilja izberite drobnjak, meni je všeč tudi s ščepcem šetraja.

Naredimo vnaprej: Stročji fižol skuhamo že zvečer. Naslednji dan le pogrejemo na česnu in paradižniku. Ali pa skuhamo vse vnaprej, seveda, tudi to gre.

Ali ste vedeli: To jed poznam iz otroštva in jo še danes velikokrat pripravim za svojo družino. Bistvo je v česnu in njegovem vonju, ki se vije po kuhinji med pripravo. Za ljubitelje je to vonj za razvajanje, za vse druge pa … hja, če ne gre drugače, česen izpustite.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: sarme

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.