Odprta Kuhinja

Šunka v rženem testu

Šunka v rženem testu (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Da pa ne bo praznični nabor vedno na prvo žogo, šunko tokrat oblecimo v testo iz mešanice ržene, črne in bele moke. Predstavljava vam: Šunkina nova oblačila.

Prepričana sva, da je šunka v testu zrasla na zelniku v letu, ko je velika noč padla na prvi april. Zagotovo jo je neka gospodinja počila na velikonočno mizo ob ukazu: »Štefan, zagrab' nož in narež' ta kr'h!« in se nato na vsa usta krohotala, ko Štefanu po prvem rezu ni bilo nič jasno. Ne glede na izvor te legendarne dobrote, je ideja genialna. Za popoln užitek v velikonočni šunki potrebujemo kruh in hren, zakaj ne bi vsega skupaj stlačili v ličen in slasten paket?

Šunka v rženem testu

Testo

  • 200 g ržene moke
  • 380 ml vode
  • 200 g črne pšenične moke
  • 2 žlički soli
  • 250 g bele pšenične moke
  • 1,5 vrečke suhega kvasa
  • 2 žlici sladkorja

Šunka

  • prekajena neobarjena šunka v kosu (približno 1 kg)
  • hren s smetano

Priprava

  1. Prekajeno šunko vržemo v pisker in dolijemo toliko hladne vode, da je popolnoma prekrita. Ob rahlem brbotanju jo pokrito kuhamo približno uro (ura kuhe na kilogram šunke). Po kuhi kastrolo odstavimo, šunko pa pustimo, da se povsem shladi v vodi.
  2. Testo: vse sestavine za testo stresemo v posodo in premešamo. Iz njih zgnetemo prožno in voljno testo – kuhinjski robot to pogumno opravi v 10 minutah.
  3. Posodo pokrijemo z vlažno krpo in jo postavimo na toplo. Testo naj v njej vzhaja do dvojne prostornine, približno uro.
  4. Oblikovanje in peka: šunko vzamemo iz vode in osušimo, nato pa na debelo premažemo s hrenom s smetano.
  5. Vzhajano testo damo na pult in ga razvaljamo v pravokotnik.
  6. Šunko postavimo na sredino razvaljanega testa.
  7. Štiri kote testa poveznemo prek šunke, kot bi zapirali paket. Poskrbimo, da med pakiranjem šunke s pritiskanjem testa odpravimo zračne žepke.
  8. Oblečeno šunko obrnemo na glavo, da je »šiv« spodaj, nato jo pokrijemo in 30–45 minut pustimo pri miru. Testo nato narahlo posujemo z moko in vanj z britvico ali zelo ostrim nožem zarežemo vzorec mreže, a ne pregloboko.
  9. Šunko v testu pečemo najprej 15 minut pri 220 stopinjah, nato še pol ure pri 180 stopinjah.
  10. Po peki jo prestavimo na rešetko, da se ohladi.

Priporočamo še: Pinca, ki je vsak dan boljša (VIDEO)

Datum Objave: 14.4.2025 ob 09:04

Več iz te teme:

šunka v testuvelikonočna šunkavelika noč

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.