Šunka v testu, kot jo pripravijo v Beli krajini

Takole je videti velikonočno obložena miza v Beli krajini, pri Bernardi Kump v njenem Belokranjskem izročilu.

Šunka v testu

Sestavine

– 1 kg gladke bele moke
– 6 dl tekočine (mleko, voda), dodajamo po občutku
– 42 g kvasa (kocka)
– žlica sladkorja (testo naj bo malo slajše kot za kruh)
– 10 dag masla (stopljenega)
– 4 rumenjaki
– ščep soli (glede na slanost šunke s soljo ne pretiravamo)

Priprava

1. Moko presejemo v skledo in ji primešamo fino mleto sol.

2. Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in posujemo s sladkorjem. Zalijemo s polovico tople tekočine (voda, mleko) in počakamo, da kvas vzhaja. Nato prilijemo stopljeno maslo (ne vroče), rumenjake in preostanek tekočine (potrebi še dodamo, kajti moke so različne in različno vpijajo tekočino). Testo mora biti mehko in voljno.

3. Tako zamešeno testo naj vzhaja toliko časa, da lepo zraste. Nato ga stresemo na pomokan prt in razvaljamo glede na velikost šunke, ki smo jo prej skuhali in ocedili in popivnali vodo, ki se še cedi iz nje.

4. Na sredino testa položimo šunko in jo lepo ovijemo. Odvečno testo ob strani obrežemo z nožem in iz njega naredimo poljubne okraske, rože, kite, ptičke … po lastni domišljiji. Če ga je ostalo več, ga lahko spečemo kot hlebček finega kruha.

5. Šunko v testu pomažemo z raztepenim jajcem in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, in sicer le toliko časa, da testo lepo porumeni in se speče.

6. Ohladimo ga na mrežici in režemo hladno.

Juha iz koromade in šunkine vode

Voda, v kateri se je kuhala šunka, je polna slastnih sokov, ki jih je škoda zavreči, zato v Beli krajini iz nje velikokrat skuhajo zelo okusno juho oziroma enolončnico iz kolerabe (oziroma koromade, kakor ji ponekod rečejo pri njih).

Najprej preverimo slanost vode, če je preslana, prilijemo nekoliko vode. Vanjo stresemo na podolgovate rezine narezano olupljeno kolerabo, rumeno in rdeče korenje ter malo krompirja (krompir lahko tudi izpustimo). Zelenjavo skuhamo do mehkega, od začimb lahko dodamo le lovorov list, saj je juha že sama po sebi dovolj okusna in slana.

Preberite še: Z zvezdo med mesarji o tem, kaj je zares dobra velikonočna šunka

Recept: Bernarda Kump
Fotografija: Mavric Pivk

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed