Super kombinacija: špinača s testeninami

Tokrat smo se zagledali v špinačo, ki se s svojo bujno zeleno barvo že nekaj tednov bohoti s stojnic na slovenskih tržnicah.

Špinače se verjetno spomnimo že iz vrtca: tam so nam kuharice pripravljale goste zelene juhe, ko so jedi dodale nekoliko manj tekočine, pa je postala priloga. Ne vem, zakaj, ampak v spominu imam, da se je ta v moji mladosti kombinirala samo z dvema okusoma: s pire krompirjem nekako podobne gostote, kot je bila špinača, oboje pa je dopolnilo jajce na oko.

Jed, ki je obnorela splet

No, mi smo malo zajadrali od okusov, ki smo jih vajeni iz otroštva, in se odločili za nekaj drugega. Špinačo smo pripravili kar s testeninami, in sicer na zelo priljubljen način, ki letos prek omrežja tiktok osvaja svet. Testenine, imenovane uuni feta pasta, so v zadnjih mesecih kot blisk zakrožile po družabnih omrežjih in se zasidrale celo na spletnih kuharskih središčih, ki jih imajo najbolj znani svetovni časopisi. Recept smo tudi mi že podelili z vami. In čeprav so letos absolutni hit, je nujno omeniti to: recept je že predlani v svet poslala finska blogerka Liemessä.

Namesto fete, ki se pojavi v originalnem receptu in zatorej kroji tudi ime jedi, smo raje uporabili mladi sir z zelišči – malo zato, ker se nam feta zdi preslana, malo pa tudi zaradi tega, ker se slovenski mladi siri odlično obnesejo pri peki.

Špinače finska blogerka sicer ne uporabi, a se – preverjeno – v tej testeninski jedi odlično počuti.

Všeč pa vam bo tudi to: jed je hitro pripravljena, pri tem pa ne umažemo kupa posodja, ampak samo lonec, v katerem skuhamo testenine, in pekač.

Le dve posodi

Potem pa smo se odločili še za široke rezance, ki smo jim poleg špinače, prepražene na česnu, dodali še malo popražene pancete in konopljina semena. Tudi tu velja: jed pripravimo hitro, pri kuhanju pa umažemo le dve posodi – lonec, v katerem skuhamo testenine, in ponev, v kateri najprej prepražimo slanino, nato pa v njej pogrejemo še špinačo.

Rigattoni, špinača, šunka

Za 4–6 oseb.

 • 500 g rigattonov
 • 1 hlebček mladega sira z zelišči (150–220 g)
 • 150 g šunke
 • 2 pesti mlade špinače
 • šopek peteršilja
 • malo oljčnega olja
 • sol

Priprava: V pekač položimo hlebček mladega sira, pokapamo z oljčnim oljem in za 15 do 20 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija. Medtem po navodilih na embalaži skuhamo testenine. Špinačo operemo in jo na grobo narežemo, peteršilj prav tako. Šunko razrežemo na res majhne kvadratke. Ko je sir raztopljen, v pekač zvrnemo odcejene makarone, narezano zelenje in kockice šunke. Dobro premešamo (lahko kar z žlico) in povrhu pokapamo z oljčnim oljem. Pekač še za kakšnih 10 minut vrnemo v pečico. Testenine so nared, ko se zgoraj rahlo zapečejo.

Foto: Špela Ankele

Široki rezanci s špinačo in panceto

Za 4–6 oseb.

 • 400 g širokih rezancev
 • 100 g pancete
 • 3 pesti špinače
 • 3 stroki česna
 • 4–6 žlic oluščenih konopljinih semen
 • malo oljčnega olja
 • sol, beli poper

Priprava: Po navodilih na embalaži skuhamo široke rezance. Medtem na malo oljčnega olja na srednjem ognju prepražimo slanino, narezano na kockice. Preložimo jo na krožnik, zatem pa v isti ponvi, ki je še vroča, na žlici ali dveh oljčnega olja popražimo strt česen. Po minuti ali dveh bo zadišalo, takrat dodamo špinačo, ki smo jo oprali in na grobo nasekljali. Solimo, popramo. Špinačo med mešanjem grejemo nekaj minut oziroma toliko časa, da uvene. Ko so rezanci kuhani, jih odcedimo, pokapamo z oljčnim oljem, dodamo špinači in premešamo. Razporedimo na krožnike, posujemo z oluščenimi konopljinimi semeni in povrhu razporedimo še prepraženo panceto.

Foto: Špela Ankele
Priporočamo še: VIDEO: Dvobarvni kruh iz modela

Naslovna fotografija: OksanaKiian/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana