Odprta Kuhinja

Tako Bine Volčič najraje pripravi zeleno solato

Odpri galerijo
A+   A-
Domača zelena solata bujno poganja, zato je vsak dan na mizi, ponekod tudi večkrat. Kako si jo privošči eden najbolj priljubljenih slovenskih kuharskih mojstrov?


Solata danes krasi večino vaših vrtičkov, je tako? Tiste, ki ste brez njih, pa kar vidimo, kako so se vam v mislih prikazale mame in babice, ki ponosno hitijo na obisk, v dar pa nosijo glavico ali dve na domači zaplati zemlje ravnokar odrezane zelenjave. Ob obilici krasne solate smo se po nasvet, kako jo pripraviti, odpravili do Bineta Volčiča.

Solatna polivka


Mešanice, ki jih pripravimo vnaprej, nato pa dobro pretresemo v kozarčkih za vlaganje, se v teoriji dobro slišijo. A Bine očiščeno solato, ki ga čaka v skledi, obeli povsem preprosto. »Vedno dodam vsako sestavino posebej, torej kis, olje in sol, potem pa premešam,« opiše sogovornik svoj postopek.

Zakaj? »Ker je težko sestaviti ravno prav uravnoteženo mešanico omenjenih treh sestavin, potem pa je treba tudi točno vedeti, koliko mešanice boš dodal na solato. To mi nikdar ne uspe tako dobro, zato vedno dodajam sestavine sproti oziroma eno za drugo,« pravi Bine Volčič.

Tri stvari: kis, olje in sol – kaj pa česen? »V zadnjem obdobju ga dam malo, ampak res malo in to le takrat, ko ga kombiniram z bučnim oljem,« pojasni.

Bučno ali oljčno olje?


Saj res, olje: katero največkrat uporablja za pripravo solate? »Odvisno od tega, katero solato naredim. Največkrat sta to oljčno ali bučno olje, medtem ko sončničnega za solato ne uporabljam. Na zeleni solati največkrat uporabim malo bučnega olja, ko pripravljam druge, pa se največkrat odločim za oljčno olje,« naniza Bine Volčič še nekaj nasvetov iz domače kuhinje.

Če je solata doma del obroka, torej spremlja glavno jed, Volčič vanjo ne doda skorajda ničesar več, razen morda kakšno trdo kuhano jajce: »To res obožujem.«

Ko pa se solata spremeni v samostojno jed, je pri Volčičevih največkrat na sporedu domača različica cezarjeve solate: »Torej: zelena solata, največkrat ledenka, potem jogurtov preliv, kruhove kocke in parmezan, tudi slanina.«

Še kakšne druge začimbe, morda začimbne mešanice ali nemara sončnična oziroma kakšna druga semena? »Ne,« je ob koncu kratkega solatnega pogovora kristalno jasen sogovornik.
Priporočamo še: Od zdaj naprej boste solato pripravljali le še tako

Naslovna fotografija: Instagram Bineta Volčiča
Datum Objave: 20.6.2022 ob 07:06

Več iz te teme:

kisoljeBine Volčičzelena solata

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.