Odprta Kuhinja

Testenine z omako iz rdeče pese

A+   A-
Dišeče in krepkih barv.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine


- 4 kuhane ali pečene rdeče pese
- žlička soli, žlica olja
- 4 stroki česna
- 4 brinove jagode
- 0,5 dl vina
- 2 žlici kisle smetane
- 400–500 g testenin
- žlica sveže naribanega hrena ali 2 žlici hrenovega namaza

Priprava


1. Pese olupimo in narežemo na majhne kocke. Česen in brinove jagode stremo v možnarju.

2. V velikem loncu zavremo vodo za testenine.

3. V ponvi segrejemo olje in v njem nežno prepražimo česen z brinovimi jagodami, da zadiši, približno minuto.

4. Krop solimo, vanj stresemo testenine in jih skuhamo al dente.

5. Potem povečamo plamen pod ponvijo, vanjo dodamo kocke pese, sol in med mešanjem kuhamo 2 minuti, da se pesa ogreje. Prilijemo vino in kuhamo približno 5 minut.

6. Kuhane testenine pretresemo v ponev v omako, prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine, vmešamo še hren in kislo smetano in takoj ponudimo s solato iz endivije s trdo kuhanimi jajci.
Nasvet: Eterično olje v brinovih jagodah spodbuja prebavo, razkužuje v prebavilih in dihalih, spodbuja izkašljevanje in pospešuje delovanje sečil. V večjih količinah ni priporočljivo, nekaj jagod za celotno jed je povsem dovolj.

Namig/naredimo vnaprej: Če peso spečete v pečici, ohrani več hranil, kakor če jo skuhate. Vsak koren ovijte v alufolijo in pecite pri 180 stopinjah 30–45 minut, da se zmehča. Ohlajene pese, brez folije, lahko hranite v hladilniku do teden dni, porabljate pa v omakah, juhah, kot dodatek solati ali smutijem.

Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 12.2.2019 ob 11:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: