Torta z gozdnimi sadeži in lešniki

Odpri galerijo
A+ A-
Novi različici priljubljenih tort z gozdnimi sadeži da piko na i lešnikova krema.
Sestavine (model premera 21 cm)
Čokoladni biskvit
- 3 jajca, 70 g masla
- 150 g jedilne čokolade
- žlica moke, 2 žlici sladkorja
Jogurtova krema z gozdnimi sadeži
- 750 g grškega jogurta
- 150 g gozdnih sadežev
- 200 ml sladke smetane
- 7 lističev želatine
- strok vanilje, sladkor po želji
Disk iz gozdnih sadežev
- 250 g gozdnih sadežev
- 60 g sladkorja
- 2,5 g agar-agarja
- 10 g pektina
Lešnikova krema
- 0,25 l mleka, 2 jajci
- 25 g škroba, vaniljev strok
- 65 g sladkorja
- 80 g nugata
- 100 ml sladke smetane
- sladkor v prahu
Preliv
- 300 g mlečne čokolade
- 70 g rastlinskega olja brez okusa
- 80 g grobo nasekljanih lešnikov
Priprava
1. Biskvit: ločimo jajca. Iz beljakov stepemo sneg. Sladkor in rumenjake stepemo v posebni posodi, dokler ne postanejo svetla in penasta.
2. V vroči kopeli stopimo maslo in jedilno čokolado, primešamo k rumenjakom, dodamo žlico moke. Na koncu narahlo vmešamo sneg. Vlijemo v tortni model in pečemo 40 minut pri 160 stopinjah. Ohladimo.
3. Lešnikova krema: stepemo sladko smetano in damo na hladno.
4. Slaščičarska krema: mleko in vaniljo zavremo. Dodamo dobro premešano zmes iz jajc, sladkorja in škroba. Povežemo, da se skuha v gosto zmes, in potem hladimo pokrito v hladilniku. Popolnoma ohlajeno zmešamo v mešalniku, in ko postane gladka in svilnata, dodamo nugat in na koncu še stepeno smetano. Kremo uporabimo takoj.
5. Jogurtova krema: gozdne sadeže segrejemo v kozici in jih s paličnim mešalnikom piriramo, nato spet pristavimo in segrevamo do vretja.
Medtem stepemo sladko smetano, v drugi posodi pa dobro zmešamo jogurt, sladkor in vaniljeva semena iz stroka.
6. Lističe želatine namočimo v hladni vodi, ožamemo in stopimo v vročih gozdnih sadežih; malo ohladimo in dobro vmešamo v jogurt. Na koncu primešamo še stepeno sladko smetano. Kremo nadevamo na ohlajen biskvit. Postavimo v hladilnik, da krema postane čvrsta.
7. Disk iz gozdnih sadežev: v kozici pripravimo gozdne sadeže in polovico sladkorja. V drugem lončku pomešamo preostali sladkor, agar-agar in pektin. Suho zmes dodamo v sadje, dokler je še hladno (nujno, preden doseže 40 stopinj), in kuhamo do vrenja; ko zavre, pa še 2 minuti. (To je nujno, da se aktivirata in agar-agar in pektin.) Ko je sadna zmes pripravljena, jo prelijemo v tortni obroč, malce manjši od torte, in zamrznemo.
8. Glazura: vse sestavine stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. Ko doseže temperaturo 35 stopinj, preliv uporabimo.
9. Sestavljanje: na biskvit, ki smo ga obložili s kremo z gozdnimi sadeži, položimo disk iz gozdnih sadežev, nato nanesemo lešnikovo kremo. Postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno torto prelijemo z oblivom.
Priporočamo: Cigansko srce: kostanjeva torta
Recept je za rojstnodnevni natečaj prispevala Jana Guša, izpopolnila pa ga je Željka Bohar.
Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 2.11.2018 ob 09:11