Odprta Kuhinja

Trik za v minuti pripravljeno rezančno testo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Domači rezanci niso nikakršen bavbav, saj jih je preprosto pripraviti, predvsem pa so odličnega okusa.Ker sta v tem rezančnem testu le dve sestavini, je ključnega pomena, da sta res kakovostni. Midva sva uporabila gladko pšenično moko tipa 00, ki jo je mogoče kupiti tudi pri naših bolje založenih trgovcih, brez težav pa uporabimo moko tipa 500. Jajca naj bodo iz proste reje, od čim bolj sproščenih kokošk. Da lahko iz testa pripravimo lepe rezance, mora biti dovolj voljno. Sicer lahko to dosežemo tudi z mučnim 10-minutnim ročnim gnetenjem, a kaj, ko obstaja preprostejši način. Če jajca in moko zmešamo v multipraktiku, nož poskrbi za to, da je testo voljno in v minuti primerno za oblikovanje.

Domače rezančno testo  • 3 jajca iz proste reje

  • 300 g gladke bele pšenične moke tipa 00 (ali tipa 500)


Priprava


1. V multipraktik ubijemo jajca in stresemo moko. Mešamo 1–2 minuti, nato testo stisnemo v kepo.

2. Kepo zavijemo v prozorno folijo za živila in pustimo počivati 30 minut na sobni temperaturi, lahko pa jo pospravimo v hladilnik, kjer bo počakala tudi do naslednjega dne.

3. Priprava s strojčkom za testenine: na­stavimo ga na največjo debelino.

4. Delovno površino pomokamo, moka naj bo vedno na dosegu roke.

5. Testo razdelimo na 3–4 enake kose. Kos toliko sploščimo, da ga lahko vtaknemo v strojček, in ga spustimo skozi. Debelino nato nastavimo na stopnjo nižje in testo spet spustimo med valji. Postopek ponavljamo do debeline 2–3 igralnih kart. Pazimo, da testa ne vlečemo iz strojčka ali ga tlačimo vanj.

6. Dobili bomo dolg šal testa, ki ga moramo vmes pomokati, da se ne prime površine ali strojčka. Razrežemo ga na približno 30 cm dolge trakove.

7. Če imamo na strojčku nastavek za rezance, ga uporabimo. Drugače vsak trak po vrhu pomokamo in po dolgem narahlo trikrat prepognemo na pol. Prepognjeno testo narežemo na rezance poljubne širine. Razpremo jih s prsti in razporedimo po pomokanem pladnju ali pa jih obesimo na obešalnik, ki je super pripomoček za sušenje.

8. Priprava brez strojčka: testo razdelimo na 3–4 enake kose. Na plano potegnemo valjar in z njim enakomerno razvaljamo kos testa do debeline 2–3 igralnih kart. Biti moramo res natančni, saj je enakomerna debelina testenin ključna pri kuhanju. Ne želimo, da so nekateri rezanci razkuhani, drugi pa še napol surovi. Iz razvaljanega testa z nožem izrežemo pravokotnik, daljša stranica naj bo dolga približno 30 cm. Tako dolgi bodo naši rezanci. Površino pravokotnika pomokamo, nato pa ga trikrat narahlo prepognemo na pol tako, da skrajšamo stranico. Prepognjeno testo z nožem narežemo na rezance poljubne širine. S prsti jih razpremo in razporedimo po pomokanem pladnju ali pa jih obesimo na obešalnik.

9. Skuhamo lahko sveže ali pa jih posušimo in hranimo v vrečki.

10. Kuhanje: sveži rezanci se kuhajo v obilici slanega kropa 1–5 minut, odvisno od debeline. Med kuho vsake toliko ugriznemo v rezanec, da preverimo, ali je al dente. Če testenine pred pripravo posušimo, se čas kuhanja malo podaljša. Koliko bo ravno prav, spet določimo s pokušanjem.
Zraven priporočamo: Edini recept za bolonjsko omako, ki ga potrebujete
Datum Objave: 30.4.2020 ob 08:04

Več iz te teme:

rezancirezančno testo

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.