Odprta Kuhinja

Vaniljevi kolački metuljčki (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Ali niso ljubki, kot bi se pripravljali odleteti na bližnji cvet? Ti kolački so še en recept iz kategorije »smešno preprosti«: malo sestavin, kratek čas peke, enostaven trik za oblikovanje. Predvsem pa – okus! Takšnega so imele sladice naših najbolj sončnih, brezskrbnih in varnih otroških dni.


Moj motiv za ta recept je bil september: otroci so nazaj v šoli in starši ob tem pogosto čutimo željo, da jih malo pocrkljamo – zato so na prvi šolski dan picerije in kitajske restavracije ponavadi nabito polne. Mi predlagamo te kolačke: ker so tako radostnega videza, da odženejo vsako temno misel, tremo, strah ...

Kot drugo: zdelo se mi je zanimivo uporabiti moko, v kateri je dodan pecilni prašek. V ZDA in Veliki Britaniji je pogosta in jo v receptih najdemo pod imenom self-raising flour – že kako leto pa je v trgovinah na voljo tudi pri nas, in sicer kot bogata moka. To olajša razmišljanje, koliko pecilnega naj dodamo, kadar naletimo na tak recept.

In kot tretje: ti kolački so ena sama radost.

Vaniljevi kolački metuljčki  • 2 veliki jajci

  • bogata moka v enaki teži kot jajci

  • zmehčano maslo v enaki teži kot jajci

  • sladkor v prahu v enaki teži kot jajci

  • žlička vaniljeve esence


Dodatno

  • sladka smetana, sladkor v prahu

  • malinova marmelada


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Natehtamo sestavine: jajci z lupino in vse drugo glede na težo jajc.

3. Zmehčano maslo in sladkor stepamo, dokler zmes ne postane penasta in naraste.

4. Jajci v posebni skledici nekoliko stepemo, nato ju, med mešanjem in po etapah, prilijemo k masleni zmesi in poskrbimo, da se sestavine dobro povežejo.

5. Pred koncem mešanja dodamo še vaniljo, nato na zmes presejemo bogato moko in jo z lopatko pazljivo umešamo.

6. Pripravimo dvanajst papirnatih košaric za mafine in jih polnimo do približno polovice, z dvema žlicama, ter nekoliko poravnamo.

7. V segreti pečici pečemo približno 15 minut.

8. V tem času stepemo smetano in pripravimo marmelado.

9. Ko so kolački pečeni, jih nekoliko ohladimo, potem pa z ostrim nožkom, najbolje z žagico, odrežemo kapice, te pa še razpolovimo, da dobimo krilca.

10. Na vsak mafin namažemo nekaj marmelade, nabrizgamo smetano in zataknemo krilca, kot bi mafin v tem trenutku hotel odleteti.
ni podpisa
ni podpisa

Namig: Testo je težavno za oblikovanje, ampak se potem samo od sebe napihne v pravo in razmeroma enakomerno obliko.

In še: V izvirniku bi bilo treba dodati masleno kremo, kar pa je glede na bogato sestavo testa za sodobne potrebe čisto pretirano. Dejstvo je le, da krilca, zataknjena samo v stepeno smetano, sčasoma zdrsnejo s svojega mesta, na kar pazimo pri strežbi.

Priporočamo še: TOP 10 receptov s slivami

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Deloindom.si: Znebite se rje v pomivalnem stroju
Datum Objave: 8.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

videokolačkivaniljevi kolačkikolački metuljčki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.