Žar: tako pripravite svinjsko ribico in vsi bodo navdušeni

Meso, ki ga bomo marinirali v pivu, bo tako mehko, da se bo topilo v ustih. Idealno za prvomajsko kosilo.

Ne pozabite, da vsaj pol ure pred peko vzamemo svinjsko ribico iz hladilnika in počakamo, da doseže sobno temperaturo. Preden meso položimo na žar, odstranimo z zrezkov morebitne ostanke marinade, da med peko ne kaplja na oglje.

Koristen nasvet: Meso po peki pustimo kratko počivati, da se mesni sok znova porazdeli po vsej površini. Če želimo marinado uporabiti tudi za glazuro, je najbolje, če jo najprej pripravimo malo gostejšo, del prihranimo za glazuro, del pa razredčimo za marinado.

Priprava: 5 minut
Mariniranje 1 ura do 1 dan
Čas peke: 5 minut, vroč žar, pokrito

Svinjski file v pivski marinadi na žaru

  • 1 kg svinjskega fileja (svinjska ribica)

Marinada s pivom

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice gorčice
  • suh feferon
  • 3 žlice oljčnega olja
  • rožmarin, timijan
  • sol, poper
  • 2,5 dl svetlega piva

Priprava

1. Za marinado narežemo česen in čebulo in stresemo v posodo. Dodamo gorčico, timijan, rožmarin, drobno sesekljan feferon, solimo, popramo in prilijemo oljčno olje ter pivo. Dobro premešamo.

2. Meso prečno narežemo na debelejše zrezke ali pustimo file v kosu. V posodo nalijemo nekaj marinade, da pokrije dno, nato položimo meso in povsem prelijemo z marinado. Pokrijemo, iztisnemo zrak in postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, še bolje čez noč.

3. Zrezke odcedimo in pečemo na pokritem žaru približno 5 minut, odvisno od debeline.

Priporočamo še: Kako naredimo domače lepinje

Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed