Zelenjavni pire in segedin
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.
Sestavine
Pire
- 3 krompirji, 2 rdeča korenčka
- pol zelene, manjša koleraba
- sol, žlica masla
- pol skodelice mleka
Segedin
- 0,5 kg kislega zelja
- 0,5 kg svinjskega mesa
- 3 žlice paradižnikove mezge
- brinove jagode, poper sol, lovor
Priprava
1. Meso narežemo in ga v loncu na hitro opečemo. Dodamo kislo zelje, mezgo, lovor, strte brinove jagode, poper, rahlo solimo. Prilijemo kozarec vode, zavremo in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 30 minut.
2. Pire: krompir, zeleno in kolerabo olupimo, narežemo in stresemo v lonec. Korenček po potrebi le ostrgamo in prav tako narezanega stresemo v lonec. Prilijemo vodo, da pokrije zelenjavo, rahlo solimo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se zelenjava zmehča.
3. Mleko segrejemo. S kuhane zelenjave odlijemo odvečno vodo in jo pretlačimo z ročno tlačilko ali s paličnim mešalnikom, začinimo z maslom in počasi prilivamo toplo mleko, da dobimo primerno gost pire.
Namig: Segedin skuhajte v dvojni količini, da ga bo dovolj še za naslednji dan ob ocvrtem krompirju.
Naredimo vnaprej: Segedin gotovo, bo celo še boljši naslednji dan. Za pire pa nisem tega mnenja – res raje ne.
Nasvet: Kadar kuhate zelenjavo za pire, ne potrebujete veliko vode. Dovolj je, če je zelenjava le napol pokrita in se bolj duši kakor kuha v pokritem loncu. Saj jo boste pretlačili, kajne? Kar vode še ostane, jo porabite za zgoščevanje omak, za juhe, enolončnice.
Poizkusite še: Gratinirana krompirjeva zloženka
Fotografija: Krištof Koman