Zelo preprosto limonovo pecivo s skrivno sestavino

Odpri galerijo
A+ A-
Sestavina bo vaša srivnost, po kateri vas bodo vsi spraševali.
Ni potrebno veliko, da v povsem klasične recepte vnesemo spremembo. Limonovo pecivo, ki ga tako radi pečemo v toplejšem delu leta, bo še bolj božansko z limonsko baziliko. Tu se naložba v to zelišče izkaže kot upravičena.
Limonovo pecivo
Za pekač premera približno 22 cm.
Testo
- 5 jajc
- 200 g sladkorja
- 150 g zmehčanega masla
- 100 g creme fraiche
- 400 g moke
- pol vrečke sode bikarbone ali pecilnega praška
- pest listov limonske bazilike
Preliv
- 2 limoni
- 200 g sladkorja v prahu
- beljak
Priprava
1. Pečico vključimo na 160 stopinj, pripravimo model, presejemo moko.
2. Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo creme fraiche in moko, pomešano s sodo bikarbono. Čisto na koncu vmešamo nasekljane liste limonske bazilike in vse skupaj prelijemo v pekač.
3. Pečemo 55 minut.
4. Ko je pecivo pečeno in se hladi, pripravimo sirup za preliv. Eno limono ožamemo in sok pomešamo s sladkorjem v prahu ter beljakom. Mešamo toliko časa – lahko z metlico –, da dobimo precej gostljat preliv, sicer dodamo več sladkorja.
5. Drugo limono olupimo in narežemo na tanke kolut.
6. Ohlajeno pecivo premažemo s prelivom in okrasimo z limono, počakamo, da se preliv strdi, in narežemo.

Takole je izgledal košček našega kolača.
Priporočamo še: Tako iz cvetače naredimo testo za pico in še marsikaj zdravega
Fotografija: Getty Images, Eva Legiša
Datum Objave: 26.5.2020 ob 13:05