Eksperimenti

Odpri galerijo
A+ A-
Vsak vikend nam tiskana izdaja OK ponuja nove kulinarične avanture. Urednica Karina Cunder Reščič tokrat o raziskovalnem duhu v kuhinjskih podvigih.
Nestrpno smo čakali tudi, kaj bo na mizo postavila Mirjam Grilc, ki se je lotila eksperimenta s kuhanjem marmelade. Njen izziv so bili cvetovi. Vsi smo že kdaj slišali za marmelado iz vrtničnih cvetnih listkov, ki je, pravilno skuhana, rajskega okusa in se v ustih čuti, kot bi jedel svilo. Mirjam je nabrala cvetove, ki jih zdaj najdemo prosto rasti po poljih in obronkih gozdov, in krenila korak za korakom; najprej je poskusila vkuhati cvetove same, a ni šlo. Bilo pa je do konca zanimivo ...
Ta občutek, da počneš nekaj, česar pred tabo morda ni poskusil še nihče drug, volja, da boš prispeval nekaj v zakladnico znanja človeštva, pa čeprav nekaj čisto majhnega in banalnega – to, vidite, je želja, ki jo velja ceniti in spodbujati. Zaradi tega hrepenenja po odkrivanju je človek tako napredoval in se pravzaprav bliskovito povzpel na raven, ko lahko razmišlja tudi o najbolj abstraktnih skrivnostih življenja in vesolja, ki nas obdaja. In tega ne smemo izgubiti in v sebi potlačiti.
Kuhanje, kakor se morda sliši smešno, je vedno znova eksperiment. Rezultati morda odstopajo malenkostno, ampak niti ene reči ne kuhamo v enakih pogojih, z isto sestavino, z isti mislimi, z isto vlago, z isto vodo kot kdaj prej: naša naloga pa je, da jih uskladimo v neko tehnološko harmonijo, ki nam bo dala končni užitek. Tako kot je zapisala Mirjam ob koncu svojega poskusa z marmeladami, ko je pokušala tisto iz limon in sivke: »Jutra na svežem zraku s popečenim toastom, maslom in takšno marmelado so nepopisna radost življenja.« Zato kuhamo, venomer preskušamo in iščemo nove recepte: ker je v nas podjetnost in veselje do novega. In to veselje se potem prevede v užitek v hrani.
Začeti je treba pri otrocih. Vzgajati jih je treba v nemirnem, raziskovalnem duhu. Tu in tam bo v kuhinji kot v laboratoriju, ki ga je razneslo, pa kaj potem. Kuhinja je prostor, kjer radi raziskujemo in ustvarjamo odrasli, in prav je, da tudi otroke spustimo vanjo. Začnete lahko z verjetno najbolj znanim uvodom v eksprimentologijo: s plešočimi rozinami. Nekaj rozin stresite v kozarec, prilijte gazirano vodo in otroke vprašajte, zakaj rozine nenadoma plešejo in kaj imajo pri tem mehurčki. Tudi v tem prizoru boste našli nepopisno radost življenja, obljubim.
Naslovna fotografija: Anetlanda/Thinkstock
Preverite še: Ledena kava z grškim jogurtom
Datum Objave: 16.7.2017 ob 10:07