Odprta Kuhinja

Kako kuhati otrokom s prehladom in gripo

Need some energy. Attractive woman holding bowl with porridge in left hand and looking forward while sitting in semi position (Need some energy. Attractive woman holding bowl with porridge in left hand and looking forward while sitting in semi positio
Odpri galerijo
A+   A-
Zgolj s hrano ni mogoče pozdraviti smrkavih noskov, lahko pa pomaga telesu, da hitreje preboli okužbo in je po njej otrok krepkejši.


Beljakovine


Beljakovine iz fižola, graha, mesa, rib, mleka in jajc so za krepke in mogočne vojščake, ki jim pravimo protitelesa. Prežganka z jajčkom je še vedno ena najboljših zdravilnih juhic, z njo se po priljubljenosti in zdravilnosti kosajo fižolova juhica s popečenimi kruhki, gosta grahova juhica ali, se razume, kurja juhica z domačimi rezanci. Skoraj vsako zelenjavno juho brez težav obogatimo z beljakovinami, če vanjo zakuhamo jajčne testenine (rezance, ribano kašo, drobne jušne jajčne testenine, vlivance), ali še preprosteje, če vmešamo razžvrkljan jajček. S proseno ali ajdovo kašo v bogati enolončnici pa dobi naš bolnik moč za skale premikat kot Peter Klepec.

Karotenoidi, česen ingver in začimbe


Da je korenje za dober vid, ve vsak malček, a babičina skrivnost je, da so prav korenčki, buče, koleraba, špinača in koprive odlična zelenjava za številno in dobro opremljeno telesno vojsko. Obilje karotenoidov v tej zelenjavi namreč pospeši ustvarjanje protiteles v telesu. Želite še več zdravilnosti v preprosti juhici? Potem naj v njej ne manjkata česen in ingver. Otroci so praviloma ljubitelji začimb, zato kar pogumno. Če je juha pretlačena s paličnim mešalnikom, jim je ljubša, se razume.

Čaji: komarček, bezeg, lipa


Komarčkov čaj z znano tovarišijo (janež, kumina) je primeren pri vseh težavah s trebuščkom. Nesladkanega ali le malo sladkanega naj mali bolnik pije po požirkih, odlično se obnese tudi za inhalacije pri zamašenem nosku. Z njim zlahka naredimo »hiško«: skodelico vročega čaja postavimo na mizo, previdno sedemo k mizi, da ne polijemo čaja, nad glavo odpremo največji dežnik pri hiši, ki ulovi soparo iz skodelice vročega čaja, da odpre dihalne poti. V takšni hiški je čas za dolge pogovore o vesolju in raketah, o rožicah tete Pehte, pa o vilincih in morskih deklicah ...

Drugi čaj je bezgov z medom in limono, tretji pa lipov, ki ogreje ude prav do kosti. Če je sila, zdravilni čajček hitro postane vsak melisni čaj z limono, tudi šipkov ni od muh. Topel in blagodejen za vse potrebe, v katerega mladi mož ali deklina namakata zdravilne piškotke.

Priboljški


Kaj pa knedlčki? Brez težav postanejo zdravilni celo palačinke, štrudelj, vaflji s slivovo marmelado ali malinovi mafini. Po prvih dneh bolezni, ko otrok praviloma bolj slabo je, so takšni priboljški zelo na mestu. Prav vsak recept za slaščico lahko še dodatno obogatimo s hranili. Če denimo v testu za palačinke ali mafine namesto mleka uporabimo sirotko, je pecivo beljakovinsko hranljivejše, podobno v zavitek poleg jabolk zamešamo še skuto. Z vsemi temi čarovnijami bodo naši mali kmalu spet pokali od zdravja.

Tekočina


Bolan otrok mora veliko piti. Z vodo, ki jo zaužije ali popije, se redči sluz, kar olajša dihanje. Primerni so razni čaji, negazirana mineralna voda, razredčeni sadni sokovi in redke juhe. Z njimi tudi nadomesti zaradi vročine v prvih dneh viroze (ali bruhanja, driske) izgubljene minerale.

Napitek za nadomeščanje mineralov


Za nadomeščanje mineralov po bruhanju ali driski otroku pripravite sadni napitek iz banane in probiotičnega jogurta. Banana je bogat vir kalija, jogurt koristnih črevesnih bakterij.

Za trebušček


Jabolčna čežana, kompot z ovsenimi kosmiči, naribano jabolko in pretlačena banana s piškotom – hrana za dojenčke v bolezni prija tudi malčkom.

Vitamini


Otrok potrebuje dobro in bogato hrano z veliko vitamini, predvsem s toplotno občutljivim vitaminom C ter z vitaminom A, ki je glavni vojščak na bojišču.
Priporočamo še: Pet idej, kako odišaviti kuhinjo na naraven način

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 19.11.2018 ob 08:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: