Odprta Kuhinja

Kako pripraviti dom na zabavo

Odpri galerijo
A+   A-
Veseli december je čas druženja in zabav. Marsikdo bo zabavo organiziral kar doma, zato smo poiskali nekaj koristnih nasvetov, kako se pripraviti na organizacijo domače zabave.

Organizacija domače prednovoletne zabave zahteva nekaj predpriprav, od priprave seznama povabljencev, praznične okrasitve prostora, nakupa živil do priprave hrane. K sreči so Lidlove police v tem času polne tako izdelkov za praznično okrasitev kot tudi izbranih živil, pri čemer bi še posebej izpostavili Lidlovo linijo izdelkov Deluxe.

Koliko prijateljev bomo povabili, je seveda odvisno od razpoložljivega prostora. Za zabavo primerni prostori so poleg dnevne sobe še jedilnica in deloma tudi kuhinja, še posebej če vse naštete enote sestavljajo en povezan prostor. Tudi večji balkon ali pokrito teraso lahko smiselno vključimo v prostor za zabavo. Seveda bo pred tem potrebnega malo pospravljanja krame.

ni podpisa
ni podpisa

Okrasitev prostora

Kako bomo prostor okrasili, je stvar osebnega okusa. Smernice za letošnji veseli december predlagajo uporabo tako tradicionalnih božičnih barv, kot sta rdeča in zelena, lahko pa smo bolj pogumni pri izbiri barv in materialov. Steklo je gotovo material, ki bo letos v ospredju. Govorimo tako o steklenih okraskih za smrečico kot o svečnikih iz (raznobarvnega) stekla. Okrasitev doma lahko popestrimo še z elementi iz medenine in kroma, kot so stojala za prtičke, vaze in okrasne lučke. Seveda pa ne bomo zgrešili, če se bomo odločili za minimalizem, ki je po besedah tujih dekoraterjev interierja tudi letos priljubljen.

Digitalno razstrupljanje

Hišno zabavo lahko pripravimo tudi v duhu digitalnega razstrupljanja in na vhodu pripravimo veliko škatlo, kamor gostje odložijo svoje pametne naprave. Prepričani smo, da bo takšna zabava bistveno bolj pristna in družabna od tiste, na kateri gostje stalno brskajo po telefonih.

Pester zabavni program

Odvisno od tega, koga bomo povabili na zabavo, pripravimo tudi okvirni program zabave. Pri tem sledimo sloganu, da je manj več. Poskrbimo za ambientalno glasbo, pri čemer izberemo glasbo, primerno gostom. Tu nam bo gotovo v pomoč računalnik ali telefon z naloženo glasbo in bluetooth zvočnik. V pomoč so nam tudi aplikacije, kot je Spotify, ki znajo same izbirati glasbo glede na naše vpisane preference.

Večer lahko popestrimo tudi z družabno igro, kot sta monopoli in scrabble. Če so naši gostje navdušeni kopalniški pevci, lahko priredimo tudi karaoke. Potrebujete le nekaj osnovne opreme: mikrofon, zvočnike in seznam pesmi z besedili. Nekateri pametni televizorji imajo vgrajeno karaoke funkcijo, v nasprotnem primeru pa lahko uporabite aplikacije za karaoke na pametnih telefonih ali računalnikih. Karaoke funkcijo ima že omenjena aplikacija Spotify, med najboljšimi brezplačnimi karaoke aplikacijami pa poznavalci omenjajo ISing for Music.

...
...
...
...

...
...
Kulinarično razvajanje

Piko na i zabavi bo naredila izbrana kulinarika. Seveda se lahko podate v pripravo zapletenih jedi, a glede na to, da imamo dandanes vse manj prostega časa, priporočamo, da se odpravite v Lidl in pobrskate po njihovi ponudbi izdelkov Deluxe. Z njihovo pomočjo bo tudi priprava pregovorno zapletenih sladic, kot je suflé, mala malica. Sicer pa ne morete zgrešiti, če pripravite narezke z različnimi salamami in pršuti ter izborom sira. V ponudbi Deluxe sta odlična parmski in kraški pršut, s katerima ne boste zgrešili. Ali ste vedeli, da lahko parmski pršut izdelajo le iz stegen prašičev, ki so vpisani v italijansko rodovniško knjigo? Pravi parmski pršut zori najmanj 12 mesecev.

Izbor sirov bosta brez dvoma obogatila Deluxe brie in camembert. Na tem mestu napišimo, da je camembert ostrejšega okusa kot brie, kar je med drugim posledica proizvodnega procesa – sirarji camembertu kar petkrat dodajo startno kulturo, pri brieju pa to naredijo le na začetku.

Dobra stran Lidlovih izdelkov Deluxe je tudi ta, da lahko vsakega spremenijo v vrhunskega slaščičarja. Izberemo lahko desertne lončke Deluxe – v ponudbi sta tiramisu in maskarpone s čokolado – suflé, različne torte in druge sladice Deluxe.

Nazdravimo s posebno penino

Seveda si prednovoletne zabave ne moremo predstavljati brez zdravice, pri čemer priporočamo, da tokrat na policah Lidla poiščete prav posebno penino. Polsuha penina Blanc de Blancs Gold Edition, ki so jo ekskluzivno za Lidl ustvarili v vinski kleti Jeruzalem Ormož, vas bo s svojimi notami cvetja, agrumov in rumenega sadja gotovo navdušila. Kako novo penino doživlja sommelierka Mira Šemić, pa pišemo v nadaljevanju.

»Očarala nas bo s svežino, z izredno lepo in trajno perlažo, z aromami agrumov, rumenega cvetja in rumenega, ne prezrelega sadja. Na jeziku bomo prepoznali lepo slanost, ki je odraz mineralnosti in še dodatno obogati okus penine,« pove in doda: »Ekskluzivna nova Lidlova penina, ki so jo pripravili v sodelovanju s kletjo Puklavec Family Wines, nosi oznako 'blanc de blancs'. To pomeni, da je pridelana iz belih sort, in v tem primeru je to iz odličnega grozdja chardonnayja in belega pinota, ki sta rasla na blagih jeruzalemskih gričih. Penina Gold edition je sveže peneče vino, pripravljeno po metodi charmat z ostankom nepovretega sladkorja, zato ima oznako polsuho.«
In kako se izbrana penina poda k prazničnim jedem? »Idealno je, da je penina v ponudbi skupaj z izbranimi, odličnimi izdelki Deluxe. Številni suhomesnati izdelki, testenine, siri ipd. naravnost kličejo po taki osvežilni penini, ki bo čudovito 'oprala' aromatičnost in maščobo v ustih,« svetuje. Po požirku te iskrive penine bomo spet pripravljeni na novo izkušnjo, na novo zadovoljstvo, obljublja naša sogovornica. »To, da je tako sveža, pa tudi da ima malo sladkorja, ji daje odlično priložnost, da je primerna spremljava ob različnih sirih – od burrate, brieja do camemberta, sira z orehi ali širokega nabora zorjenih sirov. Izkazala se bo ob govejem karpaču, pršutu, zašinku, mortadeli, različnih pršutih ... S to penino lahko nadaljujemo tudi ob različnih polnjenih testeninah iz pestre ponudbe Deluxe. Trislojni aromatični ribji narastek kar kliče po takšni spremljavi.«

 

»Penino Gold edition lahko uživamo samostojno ob prijetnem klepetu ali kot aperitiv in uvod v dobro kosilo ali večerjo. Bo odlična spremljevalka ob aromatični, sočni ali pikantni hrani. Je nižjega alkohola in je res dobra izbira za vse priložnosti!«

...
...

 

Kako pravilno postrežemo peneče vino

 

V steklenici penečega vina je zelo visok pritisk, tudi do 6 atmosfer, zato se moramo odpiranja lotiti z malo previdnosti. »Steklenico dobro ohladimo v vedru, v katerem sta led in voda,« pravi sommelierka Mira Šemić in doda, da bo nizka temperatura pomagala, da bomo lažje odprli steklenico. »Steklenico penečega vina pred odpiranjem držimo pod kotom 45 stopinj. S palcem leve roke pritisnemo zamašek, odvijemo zaščitno žico in druge prste ovijemo okrog zamaška. Z desno roko primemo dno steklenice in jo počasi obračamo. Ko začutimo, da bo zamašek izvrglo, ga zadržimo, da iz steklenice uide nežen piš. Nikoli ne sme počiti,« sklene sogovornica.

 

Tudi pri nalivanju penečega vina postavimo kozarec pod kotom 45 stopinj, da lahko vino počasi točimo po stranici kozarca, da se ne bo preveč penilo. »Nalijemo približno do polovice kozarca. Penina, ki jo natočimo v kozarec, ne sme imeti več kot 6 stopinj, ker se v kozarcu hitro segreje,« še svetuje Šemićeva.

...
...
...
...

Zabava tudi za najmlajše

Nikjer ne piše, da ne smemo organizirati zabave, na kateri so dobrodošli tudi otroci. S takšno zabavo za družine z otroki lahko rešimo tudi zadrego z iskanjem varušk. Seveda moramo v tem primeru poskrbeti za takšen zabavni program, ki bo vključeval tudi otroke. Recimo izvedba tekmovanja v karaokah je že takšna. Pripravimo tudi jedi, ki so všečne otrokom. In ko bo čas za zdravico, poleg prave penine odprimo še otroško. Tako se bodo tudi otroci počutili kot del zabave.

 

Ministrica za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 

Naročnik oglasne objave je Lidl

Datum Objave: 8.12.2023 ob 11:12

Več iz te teme:

Lidl SlovenijaLidl Deluxe

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja