Odprta Kuhinja

Pet največjih napak, ki jih ne smete zagrešiti pri poširanju jajc

Odpri galerijo
A+   A-
Da bodo res perfektna!Poširana jajčka so ena izmed najbolj univerzalnih in priročnih jedi, ki pa se jih marsikdo kar malce boji skuhati. Priprava je namreč nekoliko bolj zapletena kot pri trdo kuhanih jajcih in tudi razočaranje je lahko nekoliko večje, če nam prvi poizkus ne uspe. A brez skrbi, tudi v poširanju lahko postanete pravi strokovnjaki, če se le izognete petim napakam, ki ponavadi ogrozijo uspešen končni rezultat.

Seveda bo potrebne tudi malce vaje, a svež rumenjak, ki se bo razlil po testeninah, solati ali katerikoli drugi jedi, bo poplačal ves trud, da pa boste še korak bližje popolnemu obroku s poširanim jajcem na vrhu, vas v nadaljevanju svarimo pred klasičnimi napakami, ki jih ne smete zagrešiti.
Poizkusite še: Sanjski sendvič bagel z lososom, poširanim jajcem in holandsko omako

Ne uporabljate svežih jajc


Čeprav rok trajanja obljublja še dolgo uporabnost, morate vedeti, da se nekoliko starejša jajca ne obnašajo enako kot sveža. Starejše, kot bo jajce, več možnosti je, da bo v vodi nastal le žalostno izgledajoč oblaček z neštetimi lovkami in laski. Pred poširanjem raje kupite sveža jajca.

Jajca razbijete naravnost v lonec z vodo


Napaka! Poširana jajca so precej občutljiva jed, pri kateri morajo biti vaše geste kar se da nežne. Direkten pljusk v vodo bo jajce razlil po posodi in od popolne jajčne blazinice se lahko le še poslovite. Namesto tega jajce raje razbijte v posebno skledico ter ga nato, ko bo voda nared, previdno vlijte vanjo.

Voda ni prave temperature


Če boste jajce vlili v prevročo vodo, se bo beljak razlil na vse strani, če pa bo voda prehladna, se bo rumenjak od beljaka ločil. Noben scenarij seveda ni ugoden, zato si moramo zapomniti točen trenutek, ko je voda pripravljena na jajčno družbo. Čas, da jajce zlijete v vodo je tik pred vretjem, torej takrat, ko voda prične rahlo migljati, z drugimi besedami: na dnu posode opazite majhne mehurčke.

Uporabljate posodo neprave velikosti


Ne prevelika ne premajhna posoda ne bosta opravili svoje naloge. Jajca namreč potrebujejo dovolj vode, da se med kuhanjem lahko »gibljejo«, hkrati pa se bodo v prevelikem »prostoru« nepravilno razvlekla. Za poširanje priporočamo ravno prav veliko kozico, torej takšno, v kateri bi na primer pristavili mlečno kašo za dve osebi.

Jajca kuhljate predolgo


Razkuhana poširana jajca niso ravno najboljša, saj že misel na gumijast beljak ter zakrknjen rumenjak ne obljublja veliko. Ravno prav skuhano jajce boste prepoznali po čvrstem beljaku ter toplem, a še vedno tekočem rumenjaku. Za takšnega bo najbolje (ob predpostavki, da je voda prave temperature), da ga iz vode s penovko previdno odstranite po približno 50 sekundah, pišejo na Kitchn.com, a po naših izkušnjah je jajce, ki se ga kuha pod vreliščem, ravno pravšnje po treh minutah. Svetujemo vam, da preizkusite postopek in si ga prilagodite svojim razmeram.
 Preberite še: Osnove: Kako poširamo jajca?

Več o jajcih:

Surova jajca v živilih: da ali ne?

Kako jajca segreti na sobno temperaturo v nekaj sekundah

Pet živil, s katerimi lahko nadomestimo jajca

Zakaj morate na parketu razbito jajce nemudoma očistiti

Fotografija: Thinkstock
Vir: Kitchn.com
Datum Objave: 25.1.2018 ob 15:01

Več iz te teme:

poširanjenapakejajcepoširana jajcaosnove poširanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.