Odprta Kuhinja

Pozabljena balzamika v kolačkih s skuto

Odpri galerijo
A+   A-
Hvaležna roža za vse, ki nimajo vrta, saj jo lahko občudujejo v koritih in večjih posodah. Za zdravje koristna in uporabna tudi v kuhinji.



Dišeča balzaminka, balzamita, dišeči vratič, marijine pleničke, ženska meta ... (lat. Tanacetum balzamita) je bila zelo cenjena v srednjem veku in je imela prostor na vsakem zeliščnem vrtu. Dandanes ni tako znana, če ne kar malo pozabljena, o čemer priča tudi to, da v zeliščarskih knjigah ni najti njenega opisa in pomena. Je roža, ki zraste do metra in pol v višino, tudi v širino se razraste. Ima precej velike podolgovate liste pastelno zelene barve, močno aromatične, ki po vonju spominjajo na meto, a je vonj bolj intenziven z blago noto grenčine oziroma ostrine.

Listi, pripravljeni v poparku, spodbujajo menstruacijo in lajšajo krče, povezane s ciklusom. Ne samo da diši podobno kot meta, tudi na prebavila deluje podobno, torej proti napihnjenosti v želodcu in vetrovom. Krepi oslabljeno delovanje ledvic in mehurja, odvaja vodo iz organizma, pomaga pri otečenih nogah, krepi jetra in preganja mačka, učinkuje proti zaprtosti, glistam v črevesju ... Kopel z balzaminko pomaga pri celjenju ran in še bi lahko naštevala, za kaj vse so jo uporabljali.

Odganja škodljivce, preprečuje zadah, lakoto in slabost


Balzaminko dodajamo jedem – tako sladkim kot slanim in mesnim (še posebno ko dlje časa kuhamo meso, recimo golaž in raguje). Za začetek je pomembno, da jo ločite od navadnega in belega vratiča ter poznate razliko v videzu in delovanju. Predlagam, da jo posadite v lonec ali na zelenjavni vrt, kjer tako kot beli vratič odganja škodljivce, predvsem uši, in tako se boste čez sezono z rastlino spoprijateljili in sem ter tja kakšen list prežvečili za boljši zadah in pregnali lakoto ali slabost. Vejice lahko obesite v omaro, kjer bodo prijetno odišavile oblačila in odgnale molje, list lahko nadomesti papirnato kazalo v knjigi ali pa ga preizkusite v kuhinji. Okus je prijeten, zanimiv in s tisto malo grenkobe tudi zdravilen.

Preizkusite jo v skutno-čokoladnih kolačkih


ni podpisa
ni podpisa
Sestavine


- 5 žličk nasekljanih mladih listov balzaminke
- 65 g masla
- 2 jajci
- 135 g sladkorja v prahu
- 350 g moke
- 250 g skute
- 150–200 ml jabolčnega soka (odvisno, kako sočna je skuta)
- žlička sode bikarbone in pecilnega praška
- 3 zvrhane žlice kakava v prahu
- lupina 1 bio limone ali pomaranče
- maline za okras

Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj, pekač obložimo s posodicami za mafine premera 7cm.

2. Liste balzamike nasekljamo.

3. Jajca, sladkor in maslo stepemo, nato dodamo skuto, moko in jabolčni sok ter premešamo.

4. K testu dodamo pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav v prahu, nasekljane liste balzamike, lupino limone, nato ročno premešamo, da dobimo voljno testo.

5. Z žlico zajemamo in napolnimo papirnate modele za mafine ter postavimo v ogreto pečico za 20–25 minut.

6. Pečene mafine bogato premažemo s sirupom iz balzaminke in okrasimo z malinami in sezonskim cvetjem.

Besedilo Mirjam Grilc
Fotografije Eva Legiša


Preverite še: Superhrana, ki jo najdemo na vrtu

Datum Objave: 12.7.2017 ob 15:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: